Guvernul elvetian a aprobat acordarea de finantari in valoare de 257 milioane de franci elvetieni (163 milioane de euro) Romaniei si Bulgariei pentru "reducerea inegalitatilor economice si sociale din Europa", potrivit publicatiei Neue Zürcher Zeitung.

Proiectele in valoare de 163 de milioane de euro vor fi angajate in urmatorii cinci ani, plata si implementarea lor urmand sa se realizeze pe o perioada de maximum zece ani. Cu 16 milioane de euro anual, ajutorul elvetian se apropie ca valoare de "ajutorul de tranzitie" acordat Romaniei si Bulgariei inainte de aderare.

Ministerul elvetian de Externe si cel al Economiei au explicat ca pachetul de finantari va contribui la reducerea inegalitatilor economice si sociale din Europa si la cresterea nivelului de trai din cele doua tari. Cele doua ministere au subliniat ca aderarile Romaniei si Bulgariei la UE au adus un plus de securitate si stabilitate in Europa, cele doua tari avand o crestere economica de peste 5% si un potential considerabil ca parteneri economici ai Elvetiei.

Decizia guvernului mai trebuie aprobata de Parlamentul elvetian, probabil in a doua jumatate a anului, dupa care vor fi semnate acorduri-cadru cu Bucrestiul si Sofia.

La fel ca in cazul statelor care au aderat in 2004, Elvetia a decis unilateral dimensiunile proiectelor de finantare, stabilind cu UE doar modalitatile generale si ariile de activitate, a precizat Guvernul elvetian, care a luat decizia in baza Legii ajutorului pentru Europa de Est, adoptata prin referendum in 2006.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Florin Cîțu, despre creșterea pensiilor și dublarea alocațiilor
Setari Cookie-uri