Companiile care vor construi reactoarele3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice (CNE) de la Cernavoda vor avea o participatie aproximativ egala, in jur de 10% si oricum sub 20%.
"Toate cele sase companii, daca vor semna Acordul, vor avea o participatie aproximativ egala, cu mici diferente in procent. Oricum participatiile fiecareia vor fi de sub 20%. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca Nuclearelectrica este cea de-a saptea companie. Cand va aproba Guvernul toata tranzactia, undeva la sfarsitul lunii martie, inceputul lui aprilie, vom stii exact ce procent va reveni fiecareia", potrivit unor surse din cadrul MEF, citate de NewsIn.

Compania spaniola Iberdrola a anuntat deja in presa spaniola, ca va detine o participatie de cel putin 10% din societatea care va construi unitatile 3 si 4 ale CNE Cernavoda.

Comisia de negociere a definitivat si transmis la 1 martie celor sase investitori, aflati in negocieri de trei luni, proiectul Acordului de asociere al investitorilor si cel al Actului de constituire al noii societati care va construi unitatile 3 si 4, potrivit reprezentantilor Nuclearelectrica. Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power, a inceput la 4 decembrie 2007.

Compania de Proiect, ce va fi infiintata ulterior, va finaliza, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la Centrala nucleara de la Cernavoda.

Dupa obtinerea tuturor aprobarilor necesare, se creaza premisele infiintarii Companiei de Proiect, in conformitate cu prevederile HGR nr. 643/2007 prin care s-a aprobat strategia de selectare a investitorilor pentru Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Procesul de negociere, desfasurat cu cei sase parteneri selectati (ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola, si RWE Power), s-a caracterizat printr-o complexitate deosebita. Prin discutii bilaterale si in plen, intr-o perioada de circa trei luni, s-au negociat proiectele Actului de constituire al Companiei de Proiect si Acordul de asociere al investitorilor. Ca parte a negocierilor, s-au desfasurat o serie de intalniri ale investitorilor cu autoritati romane (Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, CNCAN, ANRE, ANDRAD) si cu alte companii implicate in proiect (ISPE, Transelectrica, AECL, ANSALDO, Romcontrol) in scopul clarificarii unor aspecte ale proiectului, informeaza comunicatul Nuclearelectrica.

Forma finala a Acordului investitorilor urmeaza sa fie supusa aprobarilor forurilor de decizie ale investitorilor selectati. In paralel, raportul Comisiei de negociere a Societatii Nuclearelectrica, intocmit in baza prevederilor Hotararii de Guvern nr. 643/2007, se va supune avizarii forurilor de decizie ale Nuclearelectrica si Comisiei de coordonare constituita in baza aceleasi hotarari.

In final, urmeaza sa se treaca la semnarea acordului investitorilor si inregistrarea Companiei de Proiect. Se estimeaza ca inregistrarea Companiei de Proiect sa aiba loc in luna mai 2008, precizeaza sursa citata.

Directorul general executiv al Nuclearelectrica, Teodor Minodor Chirica, declara la sfarsitul lunii ianuarie ca exista posibilitatea ca in final, sa ramana toate cele sase companii care au depus oferte angajante pentru a participa la construirea reactoarelor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda si ca oricum in final vor ramane cel putin doua companii.

Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,3 miliarde de euro, iar fiecare din cele doua reactoare ar urma sa aiba o putere instalata de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de cate 5,2 TWh anual fiecare, iar pretul de vanzare a electricitatii produse este estimat la 28,2 - 32,5 euro/MWh. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani.

Guvernul a aprobat, la mijlocul lunii iunie, printr-o hotarare, strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda. Potrivit actului normativ, constructia reactoarelor 3 si 4 este prevazuta a fi realizata prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Nuclearelectrica in vederea finalizarii si operarii obiectivului energetic.

Sursele de finantare urmeaza a fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare, atrase prin emisiuni de bonduri sau credite. Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect. Potrivit Hotararii de Guvern, constructia propiru-zisa a reactoarelor 3 si 4 trebuie sa inceapa peste 18 luni, deci aproximativ in septembrie 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri