Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, o rectificare a bugetului de stat cu 1,1 miliarde de euro, prin reducerea cheltuielilor cu dotarile institutiilor, dar si prin restrangerea bugetelor unor ministere, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, bugetul Cancelariei Primului-Ministru a fost redus cu 38 de milioane de lei, cel al Secretariatului General al Guvernului, cu 20 de milioane, de la Ministerul Dezvoltarii a fost taiata suma de 60 de milioane, bugetul MEF a fost redus cu 136 de milioane de lei, cel al Apararii - cu 800 de milioane, cel al Agriculturii - cu 450, al Ministerului Mediului - cu 190, al Transporturilor - cu 100 de milioane, al Educatiei - cu 200 de milioane si cel al Sanatatii - cu 433 de milioane de lei.

"Stabilitatea fiscala este o forma de strategie fiscala", a declarat Vosganian, in replica la informatiile care acrediteaza lipsa unei strategii fiscale a guvernului pe urmatorii ani. "Pana in 2010, propunem deficite bugetare din ce in ce mai mici, un program drastic de reducere a cheltuielilor bugetare, buget multianual, stabilitate fiscala si indeplinirea obiectivelor cu privire la programele de investitii", a subliniat ministrul. In privinta crearii unui buget multianual, Vosganian a spus ca nu a luat, inca, o decizie cu privire la propunerea pe care o va inainta Parlamentului - un buget pe doi ani, sau unul pe trei ani.

Vosganian, a declarat ca rectificarea aprobata de Guvern a fost anuntata inca de la discutarea proiectului de buget pentru anul 2008 si nu este rezultatul unor ambiguitati in politicile bugetare, dupa cum s-a vehiculat, in Parlament, in ultima perioada.

Vorganian a precizat ca prin rectificarea de 1,1 miliarde de euro se vor reduce cheltuielile cu dotarile institutiilor, respectiv achizitionarea de autoturisme, aparate de aer conditionat, televizoare si mobilier, precum si unele cheltuieli de la anumite ministere. Ministrul de resort a explicat ca institutiile nou-infiintate, in contextul aderarii la UE, vor primi bani suficienti pentru dotarea sediilor.

Totodata, ministrul a precizat ca trebuie adoptata si o politca precauta in ceea ce priveste angajarile din administratie, in conditiile in care numarul de salariati din sistem a crescut cu 23% in ultimii ani. Asftel, potrivit lui Vosganian, in administratia publica sunt angajati 1,4 milioane de salariati, dintr-un total de 4,8 milioane de salariati la nivel national.

Oficialul din finante a subliniat ca zvonurile cu privire la reducerea veniturilor functionarilor publici, prin eliminarea unor drepturi salariale, sunt nefondate si a precizat ca nu se va interveni la fondurile de salarii si nu vor fi modificate hotararile de Guvern pe aceasta tema.

De asemenea, ministrul Finantelor a precizat ca rectificarea bugetara nu are in vedere reducerea investitiilor in cazul unor ministere, dand ca exemplu Ministerul Transporturilor sau cel al Educatiei, care vor beneficia de fondurile necesare respectarii obiectivelor stabilite.

Rectificarea de miercuri survine la aproximativ trei luni de la votarea bugetului pe 2008, in Parlamentul Romaniei, si raspunde, potrivit ministrului Vosganian, exigentelor Comisiei Europene cu privire la predictibilitatea fiscala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Manifest pentru salvarea economiei
Setari Cookie-uri