Castigul salarial mediu net a fost, in prima luna a anului, de 1.200 lei, cu 66 lei mai mic decat in decembrie 2007, cele mai mari salarii inregistrandu-se in transporturi aeriene (2.864 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului (635 lei).

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), valoarea salariului mediu brut, in ianuarie, a fost de 1.637 lei, mai mica cu 5,4% fata de luna precedenta, iar cea a salariului mediu net a scazut cu 5,2% si a ajuns la 1.200 lei.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de transporturi aeriene (2.864 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (635 lei).

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna ianuarie 2008 fata de luna precedenta, a fost de 94,%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,4%, cu 7,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2007.

In luna ianuarie, nivelul castigurilor salariale a fost mai scazut decat in luna decembrie 2007, cand au fost acordate prime ocazionale (sarbatori de iarna, prime de vacanta), stimulente, s-a realizat o productie mai mare si, respectiv, in activitatea de administratie publica s-au platit ore suplimentare.

Cele mai insemnate scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, intermedieri financiare si industria miniera (cu peste 20%), in edituri si poligrafie, productia si furnizarea de energie electrica, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, activitati de asigurari si ale caselor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), transporturi terestre; transporturi prin conducte, captarea, tratarea si distributia apei, activitati anexe si auxiliare de transport (cu valori cuprinse intre 13% si 20%).

Scaderi cuprinse intre 13% si 20% s-au inregistrat si in industria extractiva, posta si telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii si fabricarea produselor din tutun.

Salariile au scazut cu valori cuprinse intre 8% si 13% in industria mijloacelor de transport rutier, industria altor mijloace de transport, fabricarea substantelor si produselor chimice, industria metalurgica, hoteluri si restaurante, constructii, extractia hidrocarburilor si servicii anexe, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, transporturi pe apa, industria alimentara si a bauturilor, transporturi aeriene si industria de masini si echipamente.

Cresterile castigului salarial mediu nominal net au fost determinate, in principal, de acordarea de prime anuale in luna ianuarie si s-au inregistrat in activitatile de invatamant si sanatate si asistenta sociala.

Comparativ cu luna ianuarie a anului 2007, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 30,7%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 21,9%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vast Resources devine unicul proprietar al minei din Manaila
Setari Cookie-uri