Posibilitatea ca salariul minim pe economie sa atinga valoarea de 540 lei, de la 1 iulie, este aproape inexistenta, in conditiile in care productivitatea in industrie, in ianuarie, a fost cu doar un procent mai mare fata de aceeasi luna a anului trecut, a declarat presedintele CNIPMMR.
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca are "un mare semn de intrebare" in ceea ce priveste majorarea salariului minim pe economie, garantat in plata, la 540 lei, de la 1 iulie, din cauza evolutiei destul de slabe a indicilor economici.

"Productia in industrie, care a crescut in ianuarie cu doar 1% fata de luna inauarie a anului trecut, cresterea preturilor la gaze, la petrol, care incetinesc ritmul de crestere economica, ma fac sa-mi pun un mare semn de intrebare in legatura cu majorarea salariului minim la 540 de lei. Este adevarat ca luna ianurie nu este un bun exemplu si ca trebuie sa vedem care va fi evolutia economiei in urmatoarele luni, dar daca se mentine acelasi ritm de crestere economica, este aproape imposibila majorarea salariului minim", a explicat Nicolescu.

Guvernul, patronatele si sindicatele au stabilit, la sfarsitul anului trecut, dupa mai multe runde de negocieri, ca salariul minim pe economie, garantat in plata, pentru 2008, sa fie unic si sa aiba valoarea de 500 de lei. Hotararea de Guvern, din decembrie, prevede, totodata, ca valoarea salariului minim sa ajunga la 540 de lei, de la 1 iulie, in conditiile realizarii principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv cresterea produsului intern brut, tinta de inflatie, precum si nivelul productivitatii muncii.

Reprezentantii patronatelor au mai precizat ca, potrivit legislatiei muncii, salariul minim in 2008 este reprezentat de salariul minim negociat pe societate (care nu poate fi mai mic de 500 de lei, dar poate fi mai mare, in functie de salariul negociat pe ramura), la care se aplica coeficientul de ierarhizare, in functie de nivelul de pregatire cerut de functia respectiva, si sporul de vechime, in cazul in care salariatul are o vechime mai mare de trei ani. Astfel, cu un salariu minim de 500 de lei sunt platiti doar muncitorii necalificati.

Reprezentantii CNIPMMR au facut aceste precizari in contextul in care majoritatea salariatilor sustin ca salariul minim de 500 de lei este prea mic pentru a trai decent, dar si pentru a veni in sprijinul patronilor care nu stiu sa calculeze valoarea salariul minim si sunt amendati de Inspectia Muncii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri