Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si-a mentinut in prognoza preliminara de primavara estimarea de crestere economica pentru acest an de 6,5%, dar a modificat valorile nominale ale produsului intern brut (PIB), pe fondul unei inflatii peste asteptari.
Astfel, CNP estimeaza, in prezent, un PIB al Romaniei de 470 miliarde lei (132,4 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,55 lei/euro in 2008), in timp ce, in ultima prognoza din toamna estimarea PIB-ului din acest an era de 442,8 miliarde lei.

Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 6% in termeni reali, PIB-ul ajungand la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro). Economia romaneasca s-a extins anul trecut cu aproape 24 miliarde euro, ca urmare a cresterii economice, asociata cu aprecierea leului.

Pentru acest an, CNP estimeaza ca sectorul constructiilor, care a cunoscut o adevarata explozie in 2007 (avans de 33,6%), isi va mentine un ritm accelerat de crestere, de 22%. CNP si-a revizuit puternic in sus estimarea pentru segmentul constructiilor, de la prognoza anterioara, cand se astepta la un avans al acestui sector cu doar 13,2% in 2008.

Dupa ce volumul lucrarilor din constructii a crescut, in luna ianuarie, cu 9,5% fata de prima luna din 2007, in urmatoarele luni cresterea activitatilor ar urma sa depaseasca 20% pe parcursul intregului an, cu exceptia lunilor august, septembrie si octombrie, cand avansul se va ridica la aproximativ 19%.
In schimb, prognoza este mai pesimista in privinta sectorului industrial, care si-ar putea tempera cresterea la 5,2% in acest an de la 5,4% in 2007. In prognoza din noiembrie 2007, CNP estima o crestere a productiei industriale cu 5,6% in 2008.

Cel mai puternic ritm de crestere a productiei industriale ar urma sa se inregistreze, potrivit CNP, in luna aprilie (cu 10,5% fata de aceeasi luna din 2007), pentru ca in luna mai, productia industriala sa scada fata de aceeasi luna din 2007 cu 0,1%, iar la finalul anului, in decembrie sa asistam la inca o crestere impresionanta, de 8,1%. In prima luna a acestui an, productia industriala a crescut cu 6,1% fata de nivelul din ianuarie 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri