Romania este pe penultimul loc intre tarile membre ale Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare in 2006, dupa Cipru, arata, Oficiul european de statistica, Eurostat.
Cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene au cheltuit pentru cercetare si dezvoltare, in 2006, echivalentul a 1,84% din produsul intern brut (PIB), la fel ca in 2005 si in scadere fata de nivelul de 1,86% din PIB inregistrat in anul 2000. Astfel, statele membre ale UE au investit cel putin 210 miliarde euro in cercetare si dezvoltare in 2006, comparativ cu cele de 170 miliarde euro din anul 2000, care, insa, au reprezentat la momentul respectiv 1,86% din PIB-ul UE.

Romania s-a situat, in 2006, pe penultimul loc, dupa Cipru, in privinta fondurilor orientate spre cercetare si dezvoltare, adica 0,46% din PIB, iar Cipru a investit, la randul sau, 0,42% din produsul intern brut. Bulgaria si Slovacia sunt si ele codase la investitiile in cercetare, cu 0,48% din PIB, respectiv 0,49% din PIB.

Tarile europene care au investit cei mai multi bani in acest domeniu, in 2006, au fost Suedia, cu 3,82% din PIB si Finlanda, cu 3,45%, urmate de Germania, 2,51%, Austria, 2,45% si Danemarca, unde investitiile au reprezentat 2,43% din produsul intern brut in 2006, mai arata datele publicate de Oficiul european de statistica.

Tinta vizata de statele membre UE in privinta fondurilor pentru cercetare si dezvoltare, fixata de strategia de la Lisabona, este ca, pana in 2010, acestea sa atinga cel putin 3% din PIB. Strategia de la Lisabona vrea sa transforme Uniunea Europeana intr-una dintre cele mai competitive si dinamice economii bazate pe stiinta din lume, explica Eurostat.

Oamenii de stiinta si inginerii reprezinta 4% din totalul angajatilor din Romania

Investitiile Romaniei in cercetare si dezvoltare au fost de 444 milioane euro in 2006, bani ce reprezinta 0,46% din produsul intern brut (PIB). Comparativ cu anul 2000, cand banii cheltuiti de Romania pentru cercetare si dezvoltare au reprezentat 0,37% din PIB, sau cu 2005, cand banii cheltuiti de Romania pentru acest sector au reprezentat 0,41% din PIB, datele publicate de Eurostat descriu o usoara crestere in 2006.

Oamenii de stiinta si inginerii reprezinta 4% din totalul cetatenilor romani angajati, ceea ce situeaza Romania inaintea unor tari ca Italia, Malta, Austria sau Portugalia. tara europeana cu cei mai multi cetateni angajati ca oameni de stiinta sau ingineri este Belgia, 7,9%, iar statul din Uniunea Europeana cu cei mai putini oameni de stiinta si ingineri este Portugalia, 2,7%.

In Bulgaria, 3% dintre cetatenii angajati sunt oameni de stiinta si ingineri, iar in Ungaria, 4,2%, mai arata Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri