Fabricantul austriac de otel Voestalpine urmeaza sa investeasca intr-o fabrica de 7 miliarde la Marea Neagra, Romania si Bulgaria fiind intr-o competitie acuta pentru amplasarea uzinei austriece pe teritoriul sau, scrie cotidianul Der Standard.
"O competitie apriga se da intre statele Marii Negre, pentru atragerea fabricii de otel Voestalpine. Bulgaria si Romania se lupta cu precadere pentru aceasta investitie, care intre timp a fost reevaluata la 7 miliarde de euro. Ucraina este de asemenea luata in calcul, cu portul Pivdeni din regiunea Odesa, mai ales din perspectiva conditiilor ecologice tot mai dure pentru statele UE. si Turcia se afla pe lista, dar nu este printre favorite", scrie Der Standard, citat de NewsIn.

Bulgarii incearca sa-i atraga pe austrieci in apropierea localitatii Belene, unde Rusia ar urma sa construiasca o centrala nucleara functionala incepand cu 2013, cand si-ar deschide portile si otelaria, Sofia promitand energie electrica mai ieftina celor de la Voestalpine.

"Sofia isi doreste acest contract cu orice pret, spun surse diplomatice din Bucuresti. Uzina ar angaja 10.000 de persoane si ar permite crearea altor 15.000 locuri de munca in zona. Iar un manager Voestalspine familiarizat cu investitia este de parere ca 'bulgarii sunt cei mai agresivi' ", scrie cotidianul austriac.

"Romania este atractiva mai ales datorita industriei auto in plin avant. si infrastructura este vazuta ca un avantaj - saptamana trecuta cancelarul Alfred Gusenbauer si omologul sau Calin Popescu Tariceanu au cazut de acord asupra extinderii caii de transport pe Dunare, un lucru important pentru Voestalpine", informeaza Der Standard.

Furnizarea de energie electrica de catre tara-gazda nu joaca un rol central in alegerea locatiei, a declarat purtatorul de cuvant al Voestalpine, Gerhard Kürner. Mai importante ar fi logistica (mai ales portul), furnizarea de materii prime si infrastructura, a spus Kürner.

Voestalpine intentioneaza sa acopere pana la 5,4 milioane de tone de otel din necesarul de peste 50 milioane de tone de care va fi nevoie in regiunea Marii Negre in urmatorii 10 ani, potrivit studiilor de piata. Decizia privind tara care va gazdui aceasta fabrica se va lua in toamna, dupa ce in vara vor fi selectate trei din cele zece tari care s-au aratat interesate pana in prezent.

Voestalpine a semnat in noiembrie 2007 un contract cu compania ruseasca OMK de furnizare a 200.000 de tone de tabla pentru conducta North Stream ce va fi construita de monopolul rus Gazprom impreuna cu firmele germane EoN si BASF prin Marea Baltica. Valoarea primei transe de tabla contractate de la otelaria austriaca este estimata la100 milioane de euro, scria Der Standard in decembrie 2007.

North Stream va lega direct Germania de campurile de gaz din Siberia si Marea Barents. Acordul a fost perfectat de catre fostul cancelar Gerhard Schröder si presedintele Vladimir Putin cu cateva saptamani inainte de alegerile generale din 2006, dupa care politicianul german a acceptat un post in board-ul director al Gazprom.

Conducta va ocoli statele baltice si Polonia, tari ce au o relatie tensionata cu Rusia, si va permite Gazprom sa diminueze cantitatile de gaz exportate catre Europa prin aceste state fara a afecta consumatorii germani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri