Angajatorii din Romania estimeaza ca, in trimestrul al doilea, rata angajarilor va creste cu 36% fata de primele trei luni ale anului, cele mai multe recrutari fiind anticipate in sectorul constructiilor (54%), in industria extractiva (49%) si in domeniul hotelurilor si al restaurantelor (46%).
Potrivit studiului "Perspectivele angajarii de forta de munca", dat publicitatii, marti, de compania de resurse umane Manpower si realizat, pentru prima data, in Romania, previziunile de angajare pentru trimestrul II, din 2008, ating un nivel de plus 36%.

Asa cum rezulta in urma studiului, 43% din angajatorii romani vor sa faca mai multe angajari in cursul trimestrului urmator. Pe de alta parte, doar sapte procente din angajatori se asteapta la o scadere a numarului de joburi, in timp ce 49% nu anticipeaza nicio schimbare. Cele mai multe angajari sunt estimate in constructii.

Studiul mai releva faptul ca angajatorii din toate cele zece sectoare de activitate, analizate, estimeaza o crestere a numarului de angajati in urmatoarele trei luni ale anului. Cea mai mare valoare a previziunii de angajare, de 54%, a fost raportata de angajatorii din constructii.

Acest domeniu este urmat de industria extractiva (49%), hoteluri si restaurante (46%), finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri (38%) si transport, depozitare si comunicatii (34%). De cealalta parte, angajatorii din industria energiei electrice, gaze si apa sunt cel mai putin optimisti, raportand o previziune de angajare de doar cinci procente in urmatoarele trei luni ale anului.

In ceea ce priveste structurarea pe regiuni, angajatorii din nord-vest raporteaza cea mai optimista previziune de angajare pentru al doilea trimestru al anului 2008, de plus 42%. In Bucuresti si Ilfov, precum si in regiunile de sud si sud-est, firmele anticipeaza o crestere a numarului de personal cu 40%, iar angajatorii din zonele de nord-est si vest sunt mai putin optimisti, raportand o crestere a numarului de angajati cu 21%.

Romania, locul doi la cresterea ratei angajarilor

Comparativ cu celelalte 32 de tari participante la studiu, Romania ocupa locul doi in ceea ce priveste cresterea ratei angajarilor, dupa Singapore, care a estimat o rata de angajare de 60%, pentru trimestrul al doilea al anului. Romania se afla pe aceeati pozitie cu India si Peru, care, de asemenea, au estimat o crestere a angajarilor cu 36%, tari care sunt urmate de Costa Rica, cu 33%.

De cealalta parte se afla Italia si Spania, care au estimat ca rata de angajare va creste cu doar un procent, Franta si Irlanda, cu cinci procente, si Marea Britanie, cu sase procente.

Studiul "Perspectivele angajarii de forta de munca" a fost realizat pe baza de interviu, pe un esantion reprezentativ de 841 angajatori romani, care au raspuns la intrebarea - "Cum anticipati evolutia angajarilor totale, in locatia dumneavoastra, pe durata a trei luni, pana la sfarsitul lunii iunie 2008, in raport cu trimestrul actual ?".

Studiul Manpower este realizat de o companie independenta din Alglia si aduna date de la peste 55.000 de angajatori publici si privati, din 32 de tari si teritorii. Romania a participat pentru prima data, in 2008, la acest studiu, alaturi de Polonia si Cehia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri