Datele INS arata ca intre 2002 si 2006, productivitatea muncii a sporit mai repoede decat salariile, raportat la nivelurile inregistrate in anii anteriori.

Daca rapoartarea se face la o perioada mai mare de timp, respectiv daca baza de calcul este nivelul atins in 2002, datele Statisticii arata, insa, ca ritmul de crestere a productivitatii muncii la nivelul intregii economii l-a depasit pe cel al castigului salarial in toata perioada 2002 - 2007.

INS a inceput din acest an sa calculeze productivitatea muncii pe persoana la nivelul intregii economii, nu numai in functie de sectorul industrial, ca pana acum, iar datele afisate de institut.

Consumul populatiei a contribuit cel mai mult (8%) la cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2007, din punct de vedere al utilizarii acestuia, atat ca urmare a ponderii mari de 77% pe care o detine in utilizarea PIB, cat si pe seama majorarii volumului acesteia, arata datele Statisticii.

Citeste si:

Alte contributii pozitive la partea de utilizare a PIB, in afara de consumul final individual al gospodariilor populatiei (8%), au avut si formarea bruta de capital fix (7,4%) si consumul final colectiv al administratiilor publice (0,5%), in vreme ce exportul net a tras in jos cresterea economica cu 8,7%, iar variatia de stoc a avut un impact negativ de 1,2%.

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna si-a continuat anul trecut avansul intr-un ritm sustinut, de 13,2% fata de 2006, sustinuta de cresterea consumului individual al populatiei cu 10,2%, iar formarea bruta de capital fix (FBCF) - in care intra investitiile in bunuri durabile - a avansat cu 28,9% in 2007, ritmuri net superioare cresterii PIB, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).