Consumul populatiei a contribuit cel mai mult (8%) la cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2007, din punct de vedere al utilizarii acestuia, atat ca urmare a ponderii mari de 77% pe care o detine in utilizarea PIB, cat si pe seama majorarii volumului acesteia, arata datele Statisticii.
Alte contributii pozitive la partea de utilizare a PIB, in afara de consumul final individual al gospodariilor populatiei (8%), au avut si formarea bruta de capital fix (7,4%) si consumul final colectiv al administratiilor publice (0,5%), in vreme ce exportul net a tras in jos cresterea economica cu 8,7%, iar variatia de stoc a avut un impact negativ de 1,2%.

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna si-a continuat anul trecut avansul intr-un ritm sustinut, de 13,2% fata de 2006, sustinuta de cresterea consumului individual al populatiei cu 10,2%, iar formarea bruta de capital fix (FBCF) - in care intra investitiile in bunuri durabile - a avansat cu 28,9% in 2007, ritmuri net superioare cresterii PIB, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

Consumul final individual efectiv al gospodariilor populatiei a fost influentat pozitiv in 2007 de cresterea volumuli de marfuri vandute prin comertul cu amanuntul (19,3%) si a volumului serviciilor de piata prestate de populatie (3,7%).

Evolutia formarii brute de capital fix (28,9%) in 2007 a fost determinata de majorarea volumului investitiilor. Astfel, investitiile in constructii noi au crescut cu 31,3%, iar cele in utilaje (inclusiv mijloace de transport) au inregistrat o crestere de 26,8% fata de anul 2006.

Cresterea volumului imporurilor de bunuri si servicii (26,1%) a devansat-o pe cea a exporturilor de bunuri si servicii (8,7%), ceea ce a atras adancirea deficitului comercial si a celui de cont curent. In 2007, deficitul balantei de plati a Romaniei a fost, in termeni reali, cu 72,4% mai mare fata de 2006.
Produsul intern brut al Romaniei a crescut anul trecut cu 6% fata de 2006 pana la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro), peste asteptarile analistilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri