Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) vrea sa acorde bancilor din Romania un imprumut de cel mult 40 milioane euro, pe care acestea sa il acorde la randul lor firmelor mici din sectorul industrial pentru a se adapta la conditiile impuse de Uniunea Europeana (UE).

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din sectorul industrial ar urma sa foloseasca aceste fonduri pentru a-si imbunatati conditiile de functionare astfel incat sa intruneasca standardele impuse de Uniunea Europeana pe partea de mediu, sanatate si protectia muncii si calitatea produselor.

La proiectul BERD se vor adauga fonduri de 10,2 milioane euro din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei pentru cooperare tehnica si pentru bonificarea intermediarilor, precum institutiile de creditare.

Proiectul BERD isi propune sa genereze efecte pozitive in ce priveste imbunatatirea standardelor de conducere si restructurare a companiilor si sa sporeasca experienta firmelor mici si mijlocii si bancilor participante in ceea ce priveste respectarea noilor standarde de mediu. De asemenea, firmele si-ar putea spori capacitatea de a intari protectia mediului, sanatatea si siguranta angajatilor si calitatea produselor.

Expertii BERD considera ca modelul de intermediere financiara s-a dovedit un succes, atragand un mare numar de sub-creditori in sectorul industrial, ceea ce a sporit impactul fondurilor acordate.
Bancile propuse pentru a participa la proiectul BERD sunt cele mai mari de pe piata romaneasca, BCR si BRD, care sunt deja clienti ai institutiei si au implementat cu succes perocedurile BERD de mediu pentru intermedierea financiara.

Cooperarea tehnica, pentru care vor fi alocate fonduri de aproximativ 1,4 milioane euro de la UE si Guvernul Romaniei, urmareste pregatirea de proiecte eligibile, in conformitate cu legislatia europeana, acordarea de asistenta bancilor participante pentru intelegerea modului de tratare a cererilor de imprumuturi pentru scopuri cu care nu sunt obisnuite, informarea sub-creditorilor despre facilitatea BERD si validarea implementarii investitiilor eligibile in conformitate cu obiectivele imprumuturilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ministrul Economiei: Este exclus ca OMV să se retragă din Marea Neagră
Setari Cookie-uri