Traim un adevarat paradox: in timp ce sute de mii de familii renunta la firmele pe care le-au intemeiat cu greutate, romanii ii invidiaza pe cei care au propia afacere, ba mai mult, spun ca intentioneza sa-si deschida una.
Totusi, cei care vor sa inceapa un business vad si principalele obstacole in calea unei afaceri (lipsa fondurilor, birocratie, coruptie) si sunt constienti ca doar rezolvarea acestora te face intreprinzator adevarat.

De altfel, aceste piedici au fost si cele care au determinat inchiderea unui numar foarte
/
mare de firme.Statisticile arata ca din circa 700.000 de firme aflate pe piata anul trecut, doar 300.000 mai functioneaza la ora actuala. Simultan insa, sondaje de opinie arata ca romanii cred despre oamenii care au propria afacere, ca sunt fericiti.

Un sondaj al companiei Neogen, dat ieri publicitatii, arata ca aproape 70% dintre romani sunt de parere ca cei mai fericiti oameni sunt cei care au propria afacere.

Doar 8% dintre participantii la sondaj ii vad fericiti pe cei care muncesc in strainatate, in timp ce doar 3% dintre romani ii invideaza pe acei care lucreaza in firme din Romania.

Ponderea celor care considera ca cei mai fericiti sunt cei care isi dezvolta propria afacere este mai mare in categoria de varsta cuprinsa intre 45 si 55 de ani, respectiv 76%, in timp ce tinerii sub 20 de ani considera, in proportie de 15%, ca cei mai fericiti sunt cei care muncesc in strainatate. Potrivit sondajului, 78% dintre manageri sunt de parere ca pentru a fi fericit trebuie sa lucrezi pentru tine.

Acest fapt nu este intamplator, pentru ca sondajul constata ca, pe masura ce creste venitul, creste si procentul celor care sustin ca pentru a fi fericit trebuie sa lucrezi pentru tine, 72% dintre cei cu venituri intre 500 de euro si 1.000 de euro fiind de aceasta parere.

Romanul vrea sa aiba firma

Sondajul companiei Neogen vine in completarea altor barometre de opinie, care spun ca romanii ar dori sa fie patroni, ce-i drept in anumite conditii. Un barometru de opinie realizat la sfarsitul lunii martie de CURS pentru Institutul pentru Libera Initiativa arata ca, in cazul celor care si-au pierdut locul de munca si au norocul sa castige un miliard de lei, 33 la suta sunt dispusi sa-si deschida o afacere proprie. In randul celor chestionati, persoane intre 18 si 49 de ani, procentul celor care ar investi suma intr-o afacere este de 41 la suta. 84 la suta din populatia activa (cei intre 18 si 49 de ani) sunt dispusi sa-si deschida o afacere proprie, daca ar avea fondurile necesare. Pe langa lipsa unor fonduri pentru deschiderea unei afaceri romanii au punctat exact piedicile care stau in calea derularii acesteia. De altfel, si cei care au inchis firmele pe care le-au avut au aratat ca, pe langa lipsa fondurilor necesare, in calea desfasurarii unei activitati independente stau aceleasi piedici. Este vorba de taxele si impozitele mari, despre care 67 la suta dintre cei care au raspuns barometrului de opinie declara ca sunt piedici in demararea unei afaceri.

Cea mai mare piedica in pornirea unei afaceri este insa coruptia (70 la suta dintre respondenti au identificat aceasta problema), iar pe locul trei se afla birocratia (63 de raspunsuri pozitive).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri