Conducerea Primariei Arad a semnat un acord de prefinantare pentru un grant in valoare de 300.000 euro, acordat de BERD, in vederea implementarii unui proiect de investitii privind imbunatatirea infrastructurii de termoficare din municipiu, transmite NewsIn.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a declarat ca suma de 300.000 euro este pusa la dispozitia municipalitatii sub forma de imprumut nerambursabil de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care asigura finantarea Studiului de Fezabilitate pentru acest proiect, din fonduri de asistenta tehnica din partea guvernului suedez.

Conform proiectului, unul dintre cazanele pe lignit ale Centralei Electro-Termice (CET) va fi transformat intr-unul cu functionare pe gaz. De asemenea, va fi reabilitata o parte din reteaua de distributie a energiei termice si a apei calde. Costul estimat in prezent al intregii investitii este de 17,5 milioane euro, sub rezerva modificarii conform evaluarii finale din perioada Studiului de Fezabilitate.

Printre prevederile proiectului CET Arad de modernizare a sistemului centralizat de termoficare din municipiu este transformarea functionarii din lignit pe gaz metan la cazanul nr. 2 de 420 t/h din CET Lignit, impreuna cu cresterea eficientei energetice, reducerea emisiilor de noxe si masuri de imbunatatire a fiabilitatii cu scopul de a garanta continuitatea functionarii unitatii in concordanta cu normele si prevederile Uniunii Europene. De asemenea, se are in vedere inchiderea depozitului de zgura si cenusa, precum si reabilitarea magistralei de termoficare nr. 3, prin montarea unor module termice de termoficare la nivelul fiecarei cladiri, echipate cu contoare de energie termica, regulatoare, dispozitive de control si convertizoare de frecventa la alimentarea pompelor de circulatie.

BERD ia in calcul participarea la proiect prin punerea la dispozitie a unei finantari pe termen lung catre CET Arad, in valoare de maxim 15 milioane euro, din care, o parte, va fi sindicalizata la banci comerciale, cu conditia ca procesul de analiza prealabila, tehnica si financiara sa sustina proiectul.

SC CET Arad a aparut in aprilie 2002, in urma reorganizarii Termoelectrica, care a avut ca efect trecerea centralei de termoficare in subordinea autoritatilor locale. In urma fuzionarii cu SC Arterm, in anul 2004, CET a preluat intreaga activitate de productie, transport si distributie a energiei termice, fiind singurul operator de termoficare din Arad. SC CET asigura servicii de termoficare in Arad, respectiv apa calda menajera si caldura, atat consumatorilor casnici, cat si persoanelor juridice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri