Europarlamentarul Daniel Daianu a avertizat luni ca politica energetica comuna a UE va fi o mare problema, pledand alaturi de secretarul de stat Adrian Ciocanea pentru infiintarea unei Companii Nationale de Energie, care ar putea fi un "actor regional", potrivit NewsIn.
Daniel Daianu, europarlamentar PNL, si Adrian Ciocanea, secretar de stat, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, au evidentiat luni, in cadrul unui seminar-dezbatere intitulat "Tratatul de la Lisabona: inovatii si beneficii", importanta strategica pe care o Companie Nationala a Energiei ar avea-o pentru Romania, din punctul de vedere al securitatii nationale si pentru impunerea pe piata regionala.

"Piata energiei nu este o piata a bomboanelor. Nu poti sa ai pe o astfel de piata o concurenta perfecta", a declarat Daniel Daianu, care s-a declarat convins ca tarile membre UE nu vor renunta niciodata la furnizorii nationali de energie.

In acest context, Daianu a comentat ca "in unele dosare mai delicate", exista tari care "sunt mai egale decat celelalte si care isi impun punctele de vedere". Europarlamentarul a avertizat ca politica energetica comuna va avea "mari probleme", in ciuda ratificarii Tratatului de la Lisabona, din cauza insemnatatii din ce in ce mai mari pe care energia o are pentru securitatea nationala.

"Nu numai ca va exista un limbaj propriu, dar fiecare tara va dori sa isi asigure pe cont propriu necesarul de energie", a mai atras atentia Daniel Daianu, care a adaugat ca cine nu isi da seama de faptul ca Romania are nevoie de o Companie Nationala de Energie, "nu stie pe ce lume traieste".
In ceea ce priveste rolul politicii regionale si de coeziune, problemele reale nu sunt, in opinia lui Daniel Daianu, mutarea locurilor de munca de la Vest spre Est, venirea companiei Nokia in Romania sau productia de automobile la Craiova. Asia este marea problema a Europei, a punctat Daianu.
Invocand schimbarea de paradigma pe care o aduce Tratatul de la Lisabona, Adrian Ciocanea a amintit si el de pachetul energie-mediu din cadrul documentului. "Acest pachet aduce in prim plan o tehnologie care parea a viitorului - tehnologia hidrogenului si a energiei de combustie -, dar pe care UE doreste sa o produca la nivel comercial in sase ani", a aratat Ciocanea.

Seful DAE a enuntat importanta pe care o are o pozitie strategica bine definita a Romaniei in domeniul energiei si a explicat ca este esentiala intelegerea insemnatatii unei Companii Nationale de Energie, care poate actiona ca actor regional pe piata energetica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri