Daniel Daianu, europarlamentar PNL, si Adrian Ciocanea, secretar de stat, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, au evidentiat luni, in cadrul unui seminar-dezbatere intitulat "Tratatul de la Lisabona: inovatii si beneficii", importanta strategica pe care o Companie Nationala a Energiei ar avea-o pentru Romania, din punctul de vedere al securitatii nationale si pentru impunerea pe piata regionala.

"Piata energiei nu este o piata a bomboanelor. Nu poti sa ai pe o astfel de piata o concurenta perfecta", a declarat Daniel Daianu, care s-a declarat convins ca tarile membre UE nu vor renunta niciodata la furnizorii nationali de energie.

In acest context, Daianu a comentat ca "in unele dosare mai delicate", exista tari care "sunt mai egale decat celelalte si care isi impun punctele de vedere". Europarlamentarul a avertizat ca politica energetica comuna va avea "mari probleme", in ciuda ratificarii Tratatului de la Lisabona, din cauza insemnatatii din ce in ce mai mari pe care energia o are pentru securitatea nationala.

Citeste si:

"Nu numai ca va exista un limbaj propriu, dar fiecare tara va dori sa isi asigure pe cont propriu necesarul de energie", a mai atras atentia Daniel Daianu, care a adaugat ca cine nu isi da seama de faptul ca Romania are nevoie de o Companie Nationala de Energie, "nu stie pe ce lume traieste".
In ceea ce priveste rolul politicii regionale si de coeziune, problemele reale nu sunt, in opinia lui Daniel Daianu, mutarea locurilor de munca de la Vest spre Est, venirea companiei Nokia in Romania sau productia de automobile la Craiova. Asia este marea problema a Europei, a punctat Daianu.
Invocand schimbarea de paradigma pe care o aduce Tratatul de la Lisabona, Adrian Ciocanea a amintit si el de pachetul energie-mediu din cadrul documentului. "Acest pachet aduce in prim plan o tehnologie care parea a viitorului - tehnologia hidrogenului si a energiei de combustie -, dar pe care UE doreste sa o produca la nivel comercial in sase ani", a aratat Ciocanea.

Seful DAE a enuntat importanta pe care o are o pozitie strategica bine definita a Romaniei in domeniul energiei si a explicat ca este esentiala intelegerea insemnatatii unei Companii Nationale de Energie, care poate actiona ca actor regional pe piata energetica.