Ajutoarele de stat nu vor fi stopate dupa 2007, a sustinut, ieri, la o conferinta organizata de FinMedia, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde. „Va fi insa o disciplina stricta in privinta acordarii lor“, a asigurat Berinde, promitand ca „vor fi mai putine ajutoare, dar mai bune, mai eficiente“.

El a precizat ca se vor acorda ajutoare de stat pentru cercetare-dezvoltare, protectia mediului si IMM-uri. Presedintele Consiliului Concurentei a marturisit ca exista multe intarzieri in privinta eliminarii ajutoarelor pentru restructurarea si salvarea companiilor. Berinde sustine ca incepand cu septembrie 2004, toate deciziile adoptate de Consiliu sunt compatibile cu legislatia din Uniunea Europeana, intrucat hotararile au fost avizate si de reprezentantii Comisiei Europene. El a specificat ca institutia transmite, la fiecare doua luni, rapoarte la Comisia Europeana, pentru a evita activarea clauzei de salvgardare pe domeniul concurential, care ar duce la amanarea aderarii Romaniei cu un an.


Politica de sanctionare a Consiliului Concurentei este foarte stricta, a evidentiat Berinde, exemplificand prin cuantumul amenzilor aplicate, care se cifreaza la 1% din cifra de afaceri in cazul refuzului de a prezenta informatii sau al furnizarii de informatii eronate si la 10% din cifra de afaceri in situatie de constituire a cartelurilor. Un cartel reprezinta intelegeri exprese, sau tacite, intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca, referitoare la:

fixarea preturilor, nivelul productiei, cotele de vanzare, impartirea pietelor sau clientilor, licitatii trucate si restrictionarea importurilor sau a exporturilor. La finele lunii mai, Consiliul Concurentei a finalizat investigatia de pe piata cimentului si a sanctionat principalii producatori, companiile Carpatcement, Lafarge si Holcim, cu amenzi de 28,5 milioane de euro, in principal pentru ca au constituit un cartel pentru stabilirea ilegala a preturilor pe piata interna, in perioada 2000-2004. Sanctiunea aplicata de Consiliul Concurentei celor trei producatori de ciment din Romania ar putea duce la o scadere a pretului pe aceasta piata, a afirmat Berinde.

La randul sau, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, a sustinut ca actualul guvern trebuie sa recupereze cat mai rapid intarzierile fostei puteri in domeniul concurentei. „Mai mult, trebuie sa si reparam, pentru ca fostul guvern a acordat, in timpul campaniei electorale, un ajutor de stat societatii Laminorul Braila, fara a avea aprobarea Consiliului Concurentei.

Presedintele firmei de constructii Impact, Dan Ioan Popp, i-a cerut lui Mihai Berinde sa verifice activitatea ANL si a Companiei Nationale de Constructii. El a declarat ca cele doua societati de stat practica preturi exagerat de mici, construind „apartamente de tip economat“, incurajeaza munca la negru si evaziunea fiscala si beneficiaza de ajutoare de stat. Presedintele Consiliului a precizat ca se fac verificari de catre expertii institutiei, pentru a se asigura ca piata constructiilor de locuinte este una concurentiala.