"Sunt state membre care sustin o reducere a bugetului Uniunii Europene alocat PAC, iar alte state vin cu argumente pentru mentinerea cel putin la acelasi nivel", a declarat ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, in cadrul unei dezbateri privind revizuirea bugetului Uniunii Europene.

Potrivit lui Ciolos, finantarea consistenta a agriculturii se justifica prin ponderea mare a celor care lucreaza in acest domeniu, precum si prin populatia de peste 40% din mediul rural.

"Pentru Romania bugetul alocat pilonului unu, adica pentru sustinerea fermierilor ar trebui cel putin mentinut la nivelul actual, insa alocarea fondurilor ar putea fi discutata. De asemenea, ar trebuie mentinute la valoarea actuala si fondurile europene de dezvoltare rurala" a precizat Ciolos.

Potrivit ministrului, bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) ar trebui definitivat dupa finalizarea reformei PAC.

Citeste si:

"Bugetul PAC ar trebui sa sustina obiectivele deja definite si nu invers, adica trebuie stabilite intai obiectivele si ulterior bugetul", a mai spus Dacian Ciolos.

Acesta a mentionat ca Romania are un potential agricol important care ar putea consolida pozitia UE pe piata europeana.

Comisia Europeana a lansat in 20 noiembrie 2007 procesul de revizuire a Politicii Agricole Comune (PAC). Potrivit MADR, principalele directii de actiune ale reformei tin de simplificarea schemei de plati unice, ajustarea instrumentelor de sprijinire si gestiune a pietei produselor agricole, precum si de abordarea noilor provocari.

Una dintre masurile propuse de Comisie pentru reforma PAC este eliminarea platilor la hectar si introducerea unui sprijin financiar unic pe ferma. De asemenea, CE propune introducerea unor limite in acordare subventiilor, respectiv plafonarea nivelului de sustinere. O alta masura prevazuta pentru reforma PAC se refera la decuplarea de productie, adica sprijinul financiar sa nu fie conditionat de productia realizata. In ceea ce priveste eliminarea cotei de lapte, ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, ca Romania trebuie sa stabileasca anumite conditii in care poate accepta aceasta propunere.