Presedintele si directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu, vede Romania ca centrul economic din Balcani, bazat pe puterea financiar-bancara a Capitalei.
„Exista singergii cu toate celelalte tari din Balcani, in care Romania este cea mai mare forta economica, prin forta istoriei, suntem cea mai mare tara din aceasta zona. Putem deveni centrul economic al lumii balcanice, nu numai creand relatii cu Moldova, dar si cu celelalte tari din sud, cu mase critice mult mai mici decat cea a economiei romanesti. Bucurestiul are infrastuctura financiar-bancara care sa ii permita sa devina centrul acestei lumi comune, o piata care are, in total, si cu Balcanii de Vest, vreo 70-80 de milioane de locuitori, de consumatori”, a declarat Patriciu, citat de NewsIn.

Presedintele Rompetrol sustine ca, in contextul relatiilor dintre Romania si Moldova, problema colaborarii nu tine de domeniul politicului.

„Problema Moldovei nu este una economica, e o problema de integrare economica. Degeaba clamezi fratia peste Prut si vrei sa il sorbi dintr-o sorbire, daca nu exista relatii economice puternice si bine stabilite. Acum vreo noua ani stateam de vorba cu doi prim-ministrii, unul al Moldovei si unul al Romaniei, si le spuneam ca Moldova costa vreo 150 de milioane de dolari. Astazi nu mai pot vorbi de aceeasi cifra, probabil ca ea se inmulteste cu 20, cu 30, dar solutia e aceeasi: integrare economica”, a declarat Patriciu.

Presedintele Rompetrol sustine ca intre cele doua tari trebuie creat un fond de investitii la care sa participe firmele romanesti si moldovenesti, care sa realizeze aceasta integrare economica.

„Fara a construi structuri de business comune este imposbil de rezolvat problema politica sau nu are nici un sens sa o pui pentru ca nu are cum sa ramana decat la nivel de vorbe. Asta este treaba mediului privat romanesc, care descopera ca exista sinergii intre economia moldoveana si cea romaneasca”, a precizat Dinu Patriciu.

Grupul Rompetrol va construi anul acesta 20 de statii de benzina, depozite si statii de Gaz Petrolier Lichefiat, deoarece consumul este destul de important in Moldova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri