Pentru o leafa de 7,5 milioane lei net, contributiile ajung la 5,5 milioane
Impozitele pe munca din Romania ramin printre cele mai ridicate din Europa, rezulta dintr-un studiu al departamentului de Analize si Strategii Economice si Sociale din cadrul Administratiei Prezidentiale.

Angajatii si patronii din Romania mai scot din buzunar inca 50,25% din salariile nete pentru a plati contributiile sociale. In timp ce in tarile din Europa centrala si de est povara impozitelor pentru asigurarile sociale este mult mai mica, in general sub 50%, se arata intr-un studiu al departamentului de analiza din cadrul presedintiei.

In ciuda reducerii impozitelor pe salarii - de la treapta maxima de 40% la 15% - la inceputul anului, firmele romanesti sint in continuare tentate sa-si plateasca angajatii sub forma conventiilor civile, evitind astfel plata contributiilor sociale. Astfel, reforma fiscala (n.r. - introducerea cotei unice) a accentuat decalajul intre impozitul pe venit si contributiile salariale, exercitind o presiune in plus pentru reducerea contributiilor sociale. Acestea ar putea avea efecte veritabile de flexibilizare a pietei muncii si de crestere a puterii de absorbtie in termeni de investitii interne si straine directe, este concluzia studiului Departamentului de Analize Economice si Sociale din cadrul administratiei prezidentiale.

Reducerea contributiilor ar pagubi bugetul cu pina la 17.500 mld. lei. Guvernul s-a angajat sa reduca contributiile la asigurarile sociale pina in 2008. Promisiunea a fost facuta in Programul Economic de Preaderare (PEP) trimis in toamna trecuta la Bruxelles. Potrivit PEP, contributiile sociale ar urma sa scada cu 3 puncte procentuale in 2006, apoi cu 4a in 2007, respectiv 3a in 2008.

Studiul administratiei prezidentiale analizeaza impactul reducerii contributiilor sociale in 2006 cu 3, respectiv 4 puncte procentuale.

In cazul unei reduceri cu 3 puncte procentuale a contributiilor sociale din 2006, bugetul asigurarilor de sanatate ar pierde aproape 16.000 miliarde lei. Totusi, pierderea neta va fi de doar 10.000 miliarde lei, o parte din bani reintorcindu-se tot la stat. Cum? Reducerea impozitelor se va transforma in profit pentru firme - pentru care se platesc impozite mai mari, respectiv in cistiguri mai mari pentru salariati - care cumpara produse pentru care platesc TVA-ul.

Mai mult, daca reducerea cotelor de impozitare este cuplata cu masuri prin care statul recupereaza o parte mai mare din impozitele restante, pierderile la buget n-ar fi decit de 2.500 miliarde lei. In situatia in care guvernul decide o reducere cu 4 puncte procentuale, pierderile la buget ar ajunge la 17.500 miliarde lei, respectiv 9.600 miliarde lei daca se reduce numarul datornicilor la stat.

Impozite pentru agricultori si liber-profesionisti. In agricultura - reprezentind aproape 30% din activitatea economica din Romania - nu se platesc contributii sociale, semnaleaza studiul. Astfel, transformarea gospodariilor taranesti in ferme familiale este tot mai des supusa atentiei in vederea largirii bazei impozabile, se arata in studiu.

Cotizatii mai mari ar putea fi colectate si de la liber-profesionisti sau cei cu venituri din dividende sau chirii. In prezent, liber-profesionistii (soferi, zugravi, mici intreprinzatori, avocati, dentisti) platesc contributii sociale de doar 17%, numai partea aferenta salariatilor, nefiind obligati sa verse la stat si contributiile suportate de angajator - restul pina la 50,25%. Cei care au cistiguri din dobinzi, dividende, chirii sau diferente de curs valutar nu platesc nici o contributie sociala, studiul Administratiei prezidentiale mentionind ca in Ungaria exista o taxa de 4% pentru Sanatate pentru orice venit global care depaseste 400.000 de forinti/an.

Impozitele pentru asigurarile sociale in tarile vecine

Romania 50,25%
Cehia 47,5%
Slovenia 38,4%
Polonia 48-49,93%
Ungaria 46%
Slovacia 53,85%

Pentru un salariu net de 7,5 milioane lei, firma scoate din conturi aproape 13 milioane.

De fiecare data cind un roman primeste salariul, din conturile firmei angajatoare pleaca o suma aproape dubla. La un salariu net lunar de 7,5 milioane lei (aproape de cel mediu pe economie), impozitele si contributiile suportate de angajat si angajator impreuna se ridica la aproape 5,5 milioane lei. Deci angajatorul plateste munca depusa de salariat cu circa 13 milioane lei pe luna, in timp ce angajatul nu incaseaza decit 7,5 milioane lei, restul luind calea statului.

Ce impozite se platesc in Romania

Angajat Angajator
Pensii 9,5% 22%
Fond sanatate 6,5% 7%
Somaj 1% 3%
Comision inspectia muncii 0,75%
Total: 50,25%
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri