Managerii firmelor din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +24%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companiile cu 500 de salariati si peste (sold conjunctural +33%).

Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, cred 79% din managerii chestionati. Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +31%), dar intr-un ritm mai scazut fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +38%).

Conform estimarilor din martie 2008, in constructii, in urmatoarele trei luni, va exista o tendinta ascendenta a volumului productiei (sold conjunctural +43%), legata de cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +39%). Cresteri semnificative, pentru ambii indicatori, se vor inregistra la firmele cu 500 salariati si peste (sold conjunctural +60%, respectiv +59%).

Se estimeaza cresterea numarului de angajati pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +25%), dar si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va fi, in perioada urmatoare, la fel cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +49%).

Managerii mai estimeaza, pentru urmatoarele trei luni ale anului 2008, o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +33%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +35%). Comenzile de marfuri pentru furnizori vor urca, conform soldului conjunctural de +27%.

Citeste si:

In martie, volumul stocurilor de marfuri va raspunde cererii de comert cu amanuntul (94% din opinii). Si-n acest domeniu, angajatorii prognozeaza o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+10% sold conjunctural). Managerii companiilor estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +45%).

Situatia economica din servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +19%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se plaseaza companiile foarte mari (500 de salariati si peste) la care soldul conjunctural inregistrat este de +38%, urmate de firmele mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +13% si intreprinderile mici (1-49 de salariati), sold conjunctural de +9%.

Conform estimarilor din luna martie 2008, cifra de afaceri in domeniul serviciilor va continua sa creasca in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +24%), la fel si numarul de salariati (sold conjunctural +8%), dar si preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor (sold conjunctural +34%).