Aportul muncii la negru in PIB-ul Romaniei este de 30 -35%, contributie mult mai mare fata de valorile din alte tari membre ale Uniunii Europene (UE), estimeaza reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM).

"La nivelul Uniunii Europene se elaboreaza o directiva care are ca obiectiv combaterea muncii nedeclarate, ceea ce reprezinta o mare problema pentru tot spatiul comunitar. Datele preliminare arata ca amploarea muncii la negru este atat de ridicata incat a atins valori de 20% din PIB, iar in unele tari din sudul si estul Europei acesti indici sunt mai mari. In ceea ce priveste Romania, estimarile noastre indica, un nivel de 30-35% din PIB", a declarat, potrivit NewsIn, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Acesta a precizat ca cele mai afectete domenii de munca la negru sunt constructiile si activitatea de menaj, iar categoriile sociale care determina aceste probleme sunt cu precadere studenti, someri, imigranti si lucratori cu activitati independente.

Printre efectele muncii nedeclarate, membrii Consiliului au amintit scaderea veniturilor din impozite, ceea ce conduce la bugete subalimentate si denaturarea concurentei loiale prin angajarea fara formalitati a personalului.

De asemenea, in opinia patronilor, munca la negru este generatoare de emigratie si imigratie ilegala, si incurajeaza conditiile precare de lucru.

Pentru reducerea numarului de lucratori nedeclarati, CNIPMMR a propus autoritatilor cateva masuri. "Reducerea impozitelor pe piata muncii ar fi masura prioritara pe care autoritatile trebuie sa o aiba in vedere. Reglementarea flexibila a angajarii temporare si ocazionale este, de asemenea, o masura importatnta la care ar trebui sa se lucreze. Iar reducerea birocratiei si stimulentele pentru crearea de noi locuri de munca ar intregi tabloul de elemente care ar duce la rezolvarea problemei", a adaugat presedintele CNIPMMR. Potrivit estimarilor acestuia, in Romania lucreaza la negru peste 500.000 de oameni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vela: România este pregătită pentru un flux mare de migranți
Setari Cookie-uri