Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in prognoza preliminara de primavara, o restrangere mai alerta a deficitului de cont curent decat indica in proiectiile anterioare, in conditiile cresterii intr-un ritm mai rapid a exporturilor fata de importuri, in urmatorii sase ani.
Daca proiectiile CNP se confirma, 2008 ar fi primul an dupa 2002 in care ritmul de crestere a exporturilor il va devansa pe cel al importurilor. In 2002, exporturile au avansat cu circa 22%, in timp ce importurile au crescut cu doar 15%.

Astfel, CNP mentine estimarea privind deficitul de cont curent in 2008, pe care il vede restrangandu-se usor la 13,6% din produsul intern brut, de la un nivel revizuit la 13,9% anul trecut. Pentru anii urmatori, prognoza prevede restrangerea deficitului de cont curent, la 12,5% in 2009, 11,7% in 2010, 10,6% in 2011, 9,4% in 2012 si 8,2% in 2013, intr-un ritm mai alert decat cel prevazut de prognoza data de CNP in toamna anului trecut.

Pentru balanta comerciala (FOB-CIF), CNP prevede largirea deficitului in acest an, la 18,2% din PIB fata de 17,8% din PIB anul trecut, urmata de restrangerea succesiva in urmatorii cinci ani, pana la 11,1% in 2013. Prognoza de toamna din 2007 prevedea un deficit al balantei comerciale de 19,2% in acest an, redus treptat pana la 15,6% in 2013. Ritmul mai accelerat de diminuare a dezechilibrului extern s-ar datora, potrivit acestui scenariu, cresterii mai rapide a exporturilor fata de importuri.

Astfel, pentru anul in curs, CNP prevede o crestere a exporturilor de 17,3%, fata de un avans de 15,3% pentru importuri. In urmatorii ani, CNP prevede incetinirea treptata a ritmului de crestere, atat pentru importuri, cat si pentru exporturi, iar in 2013, exporturile ar putea ajunge sa avanseze cu 15%, in timp ce importurile ar putea spori, fata de anul precedent, cu 10,2%.

Pe de alta parte, componenta de venituri ar putea incepe sa contribuie intr-o masura din ce in ce mai mare la formarea deficitului de cont curent, dupa ce, anul trecut, acestea au reprezentat un sfert din deficitul de cont curent, care a ajuns la 16,9 miliarde euro.

Astfel, pana in 2011, cand deficitul de cont curent poate ajunge la 21,9 miliarde euro, veniturile ar putea reprezenta aproximativ o treime din acesta, respectiv 7,2 miliarde euro, arata estimarile CNP. In 2013, deficitul de cont curent s-ar putea diminua usor la 21,3 miliarde euro, din care 8,75 miliarde euro ar putea fi aduse din dezechilibrul pe partea de venituri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri