Indicele de incredere in economia romaneasca a crescut, in martie, cu 1,5 puncte fata de luna anterioara, la 104,6 puncte, pe locul doisprezece in UE, dupa Marea Britanie, media indicelui pe primele trei luni indicand, totusi, o incredere mai mica fata de 2007, arata o statistica a CE.
Indicele de incredere in sectorul economic, in Romania, a crescut, in luna martie, la 104,6 puncte, de la 103,1 puncte cat inregistra in februarie, fiind, totodata, la acelasi nivel cu cel din ianuarie 2008. Cu toate acestea, indicele a scazut in 2008 fata de anul anterior, cand media indicelui de incredere in economia romaneasca se situa in jurul valorii de 106 puncte.

Cel mai ridicat indice de incredere in mediul economic din Romania s-a inregistrat in luna iunie 1996, de 124,8 puncte, iar cel mai scazut in iulie, 1992, de 66,1 puncte, mai arata sondajul Comisiei Europene.

In luna martie, indicele de incredere in industrie a scazut cu doua puncte fata de luna anterioara si cu un punct fata de luna ianuarie. In 2007, media indicelui de incredere in industria romaneasca a fost de 3 puncte. Indicele de incredere in sectorul serviciilor a urcat cu un punct fata de februarie, la 26, dar a coborat cu doua puncte fata de prima luna a anului.

Indicatorul de incredere al consumatorilor este, insa, unul negativ in luna martie, la -16 puncte, urcand, totusi, cu 4 puncte fata de primele doua luni ale anului, cand inregistra -20 de puncte. In comertul cu amanuntul, indicele de incredere a scazut cu un punct fata de luna februarie, la 22 de puncte. In constructii, indicele a ramas la acelasi nivel cu cel din luna februarie, dar a scazut cu un punct fata de cel inregistrat in prima luna a anului, fiind de doua puncte.

De remarcat in sectorul constructiilor este faptul ca cel mai scazut indice de incredere s-a inregistrat in luna septembrie 1999, la -60 de puncte. Pe parcursul lui 2007, indicele de incredere in sectorul constructiilor a oscilat intre -4 puncte, chiar -6 puncte in luna august, si 4 puncte in decembrie, cand indicele in acest sector a trecut pe pozitiv.

In luna martie, indicatorul de incredere in economie a crescut cu 1,7 puncte in UE si a scazut cu 0,6 puncte in zona euro, la 102 puncte, respectiv 99,6 puncte. Continuand declinul inceput la mijlocul anului 2007, increderea in economie a recuperat, oarecum, in UE, pe seama cresterii solide a indicelui in sectorul serviciilor in Marea Britanie.

Indicele de incredere in sectorul economic din zona euro a atins, in martie 2008, cel mai scazut nivel din noiembrie 2005, potrivit anchetei CE.

Cresterea indicelui de incredere in UE se datoreaza, in principal, cresterii indicelui in sectorul serviciilor, in timp ce, in constructii, comertul cu amanuntul si industria prelucratoare, indicele a ramas relativ stabil. La nivelul statelor membre, aproape jumatate din acestea au inregistrat un declin al indicelui de incredere, in timp ce restul si-au consolidat increderea in economie.

Printre statele mari ale UE, increderea s-a imbunatatit considerabil in Marea Britanie, +10 puncte, si la o scara mai mica in Polonia, +1,2 puncte si Germania, +0,3 puncte, si a ramas stabila in Franta. Increderea a scazut, insa, continuand trendul, in Olanda, -4,1 puncte, Spania, -3,6 puncte si Italia, -1,2 puncte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri