Indicele preturilor productiei industriale (IPPI), care masoara presiunile inflationiste inainte ca marfurile sa ajunga la consumator, si-a temperat cresterea in februarie fata de luna anterioara, dar avansul anual s-a accentuat la 14,52%, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).
Preturile productiei industriale au urcat in februarie cu 1,3% fata de luna anterioara, cu aproape un punct procentual mai putin decat in ianuarie cand au sporit cu 2,22%, si au avansat cu 14,52% comparativ cu a doua luna a anului trecut. In ianuarie, preturile productiei industriale sporisera cu 13,03% fata de luna similara din 2007, potrivit datelor INS.

In februarie, o crestere semnificativa au inregistrat preturile din industria extractiva (2,14%) si cele din industria prelucratoare (1,35%), in vreme ce preturile din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa au urcat usor, cu 0,32% fata de luna precedenta.

Pe marile grupe industriale, preturile la produsele din industria bunurilor intermediare au urcat in februarie cu 1,45% fata de cele din luna ianuarie, iar cele din industria bunurilor de uz curent - cu 1,30%, peste nivelul pietei, in vreme ce preturile din industria bunurilor de capital au sporit cu 1,01%, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata - cu 1,18%, iar cele din industria energetica au urcat cu 1,27%.

In intervalul februarie 2007 - februarie 2008, preturile din industria extractiva si din cea prelucratoare au inregistrat cresteri superioare pietei, respectiv de 22,77% si 15,18%, in timp ce preturile din industria energiei electrice si termice, gaze si apa, preturile au urcat mai incet (5,29%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi din februarie fata de aceeasi luna din 2007 au fost la produsele din industria energetica (18,56%) si industria bunurilor de uz curent (14,14%). Preturile produselor din industria bunurilor de capital au urcat cu 12,26% in februarie 2008 fata de februarie 2007, cele din industria bunurilor intermediare cu 11,58%, iar preturile din industria bunurilor de folosinta indelungata au avansat cel mai putin, cu 8,79%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri