Economia Romaniei ar putea creste cu peste 7% in 2008, impulsionata de evolutia pozitiva a incasarilor din impozite pe produse si servicii colectate la bugetul de stat, de avansul constructiilor, o usoara accelerare a industriei si de un an agricol cel putin normal.

"Intr-un scenariu optimist, produsul intern brut (PIB) ar putea creste cu peste 7% in 2008, in conditiile in care tendinta inregistrata de la inceputul anului va continua", arata cel mai recent raport macroeconomic al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Economistii de la BCR apreciaza ca primul trimestru ar putea fi cel mai bun din 2008 din perspectiva cresterii economice, in conditiile in care "impozitele indirecte s-au imbunatatit in primele trei luni ale anului, ca urmare a unui efect de baza care se va diminua considerabil din luna aprilie".

Cu toate acestea, prognoza analistilor de la BCR prevede, in continuare, o crestere economica de 6,1% in acest an si de 6% in 2009.

Potrivit celor mai recente estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza, economia Romaniei va creste cu 6,5% in acest an.

Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 6% in termeni reali, PIB-ul ajungand la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro). Produsul intern brut a sporit anul trecut cu aproape 24 miliarde euro, ca urmare a cresterii economice asociate aprecierii leului.

Pentru urmatorii ani, CNP mentine estimarile de crestere economica la 6,1% in 2009, 5,8% pentru 2010 si 2011, respectiv 5,7% in 2012 si 2013.

Conditiile meteorologice raman un factor de incertitudine, care ar putea influenta economia romaneasca in 2008 mai mult decat turbulentele financiare internationale, se mai arata in raportul BCR.

In privinta inflatiei, economistii de la BCR prevad o accelerare puternica pe medie, pana la 7,6% in 2008, de la 4,84% anul trecut, pentru un curs mediu estimat la 3,60 lei/euro.

Cursul de schimb "ar putea ramane in zona 3,65 - 3,75 lei/euro pe termen scurt, in absenta unor stiri importante despre Romania", iar usoara tendinta de apreciere pe care economistii de la BCR o prevad spre finalul lunii aprilie "s-ar putea datora remiterilor angajatilor romani din strainatate cu ocazia sarbatorilor de Paste".

CNP estimeaza o inflatie medie de 7% in 2008 si un curs mediu de 3,55 lei/euro.

Analistii reamintesc, de asemenea, ca inflatia anuala ar putea depasi, in martie, nivelul maxim de 8,3% esitmat de banca centrala, dar ar putea reveni pe o panta descendenta in a doua jumatate a anului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Setari Cookie-uri