Preturile pentru productia industriala din Romania au crescut cu 13,6% in februarie, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, iar tara noastra este pe locul trei intre statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Indicele preturilor pentru productia industriala din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene a crescut cu 6,1% in februarie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007. Preturile pentru productia industriala din Romania au crescut in februarie cu 1,3% comparativ cu ianuarie, iar in UE, cu 0,5%, precizeaza Eurostat.

Cele mai mari scumpiri anuale, comparativ cu februarie 2007, au fost inregistrate in Lituania (17,3%), Bulgaria (14%) si Romania (13,6%). Cele mai mici majorari de preturi la productia industriala au fost atinse in Germania (3,8%), Luxemburg (4,2%) si Finlanda (4,7%).

Indicele preturilor pentru prodcutia industriala din zona euro a crescut cu 0,6% in februarie 2008, comparativ cu luna precedenta si, respectiv, cu 5,3% fata de aceeasi perioada din 2007.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI), care masoara presiunile inflationiste de pe piata interna inainte ca marfurile sa ajunga la consumator, si-a temperat cresterea in februarie fata de luna anterioara, dar avansul anual s-a accentuat la 14,52%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Preturile productiei industriale au urcat in februarie cu 1,3% fata de ianuarie, cu aproape un punct procentual mai putin decat in ianuarie, cand au sporit cu 2,22%, si au avansat cu 14,52% comparativ cu a doua luna a anului trecut. In ianuarie, preturile productiei industriale sporisera cu 13,03% fata de aceasi luna din 2007, potrivit datelor INS.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Romania, cea mai mare scadere a productiei industriale din UE
Setari Cookie-uri