Fondul Monetar International (FMI) estimeaza, in raportul asupra perspectivelor economice mondiale publicat miercuri, ca ritmul de crestere al produsului intern brut (PIB) al Romaniei se va tempera la 5,4% in acest an, de la 6% in 2007.
Estimarile FMI privind cresterea economica a Romaniei sunt mai pesimiste decat ale analistilor economici din piata, care anticipeaza ca PIB-ul tarii va creste cu cel putin 5,5% in acest an.

In schimb, Comisia Nationala de Prognoza anticipeaza, in ultimele proiectii publicate luna trecuta, ca economia romaneasca va avansa cu 6,5% in acest an si ca PIB-ul va ajunge la 475 miliarde lei (133,8 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,55 lei/euro in 2008).

Pentru 2009, FMI estimeaza chiar ca economia romaneasca isi va incetini ritmul de crestere si mai mult, pana la 4,7%.

Totusi, dezvoltarea economica ar urma sa se accelereze in urmatorii ani, astfel incat PIB-ul Romaniei ar putea sa avanseze cu 6% in termeni reali in 2013.

Proiectiile FMI indica, de altfel, o temperare severa a cresterii economice a tarilor Europei Centrale si de Est, pana la 4,4% in 2008, de la 5,8% anul trecut. In regiune, r itmuri de crestere economica de peste 6% vor fi inregistrate doar in Muntenegru (7,2%), Slovacia (6,6%) si Lituania (6,5%), dar si in aceste tari se va remarca o temperare semnificativa fata de 2007, estimeaza FMI.

"Perspectiva pentru 2008 indica o continuare a incetinirii cresterii PIB in regiune la 4,4%. Cresterea multor economii se va tempera pana in apropierea potentialului lor, reflectand atat incetinirea cererii interne, cat si a avansului exporturilor ca urmare a cererii mai slabe din vestul Europei", se mentioneaza in raport.

FMI leaga incetinirea cresterii economice din regiune de reducerea fluxurilor de capital dinspre bancile straine.
"O chestiune cruciala pentru perspectiva regiunii este gradul in care fluxurile de capital din strinatate ar putea fi intrerupte de turbulentele financiare de pe pietele mature, in special de pierderile suferite de bancile din vestul Europei. O inversare a fluxurilor de capital ar putea aduce o prabusire a pietei creditului, dar si o deflatie a preturilor activelor", se spune in raport.

"Cea mai probabila consecinta va fi o temperare brusca si de nedorit a capacitatii interne de absorbtie, combinata cu o reducere dureroasa a surselor de finantare a companiilor si populatiei", mai arata FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri