Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 6,6% in trimestrul al patrulea din 2007, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, Romania si Cehia fiind pe locul sase intre tarile membre ale Uniunii Europene (UE) pentru care sunt date publicate, potrivit estimarilor preliminare ale Eurostat.
In zona euro, produsul intern brut ajustat sezonier a crescut cu 2,2% in trimestrul al patrulea din 2007, comparativ cu perioada echivalenta din 2006, iar in Uniunea Europeana, cu 2,5%, in conformitate cu estimarile Oficiului European de Statistica, Eurostat.

Cea mai mare crestere a PIB-ului dintre tarile membre UE a fost inregistrata, in trimestrul al patrulea din 2007, in Slovacia (14,3%), iar cea mai mica in Ungaria (0,4%).

Romania a avut, ca si Republica Ceha, o crestere cu 6,6% a produsului intern brut in trimestrul al patrulea din 2007, pe locul sase intre tarile membre ale UE, dupa Slovacia (14,3%), Lituania (8,5%), Letonia (8%), Bulgaria (6,9%) si Polonia (6,7%).

Pentru intregul an 2007, PIB-ul zonei euro a crescut cu 2,6%, iar cel al celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene, cu 2,9%, comparativ cu 2,8% si, respectiv, 3,1% in 2006.

Produsul intern brut al Romaniei a crescut, in 2007, cu 6%, peste asteptarile analistilor, ca urmare a avansului puternic inregistrat de servicii si de constructii, care au compensat declinul accentuat din sectorul agricol, potrivit datelor din 12 martie ale Institutului National de Statistica (INS).

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si-a mentinut, in prognoza preliminara de primavara, estimarea de crestere economica pentru acest an de 6,5%, dar a modificat valorile nominale ale produsului intern brut (PIB), pe fondul unei inflatii peste asteptari.

Astfel, CNP estimeaza un PIB al Romaniei de 470 miliarde lei (132,4 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,55
lei/euro in 2008), in timp ce, in ultima prognoza din toamna estimarea PIB-ului din acest an era de 442,8 miliarde lei.
Anul trecut, economia Romaniei a crescut cu 6% in termeni reali, PIB-ul ajungand la 404,7 miliarde lei (121,3 miliarde euro). Economia romaneasca s-a extins, anul trecut, cu aproape 24 miliarde euro, ca urmare a cresterii economice, asociate cu aprecierea leului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri