Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat joi ca acordarea de tichete cadou nu afecteaza constructia bugetara, dar a evitat sa raspunda intrebarii legate de rationamentele pentru care a decis sa pastreze aceste facilitati pentru angajatii statului, desi se aratase impotriva lor cu o zi in urma.

"Exista doua categorii de masuri la care ne putem referi: e vorba de solicitari pentru drepturi salariale sau alte castiguri salariale noi, majorari si asa mai departe (....) si despre drepturi castigate. Discutia e complet in alt plan cat priveste acordarea de tichete cadou, ele sunt deja legiferate, nu e vorba de o masura care sa afecteze in plus constructia bugetara si anvelopa salariala", a declarat Tariceanu, refuzand sa dea alte detalii. El s-a rezumat sa spuna ca in 2008 cresterile salariale au fost dimensionate astfel incat sa nu fie puse in pericol echilibrele macroeconomice si bugetare.

Conducerea PNL i-a cerut, miercuri, ministrului finantelor Varujan Vosganian sa evalueze impactul tichetelor cadou asupra bugetului, fiind posibil ca Executivul sa revina asupra deciziei de a nu mai acorda aceste facilitati bugetarilor. Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a precizat ca, in masura in care tichetele cadou nu afecteaza echilibrul economic, atunci BPC ii cere ministrului sa aprobe eliberarea acestora in continuare. Potrivit lui Melescanu, analiza ar urma sa fie gata pana la sfarsitul saptamanii.

Cu cateva ore inainte de aceasta decizie, la finalul sedintei de Guvern de miercuri, premierul Tariceanu a sustinut ca Executivul nu este dispus sa faca pomeni electorale in ce priveste pensiile sau tichetele cadou si le-a transmis pensionarilor care au protestat in fata Guvernului ca o noua majorare va fi dispusa daca exista venituri suplimentare la buget.

"Am spus ca in acest an, cu toate ca este un an electoral, lumea sa nu creada ca Guvernul este dispus sa faca pomeni electorale si iata ca nu facem pomeni electorale", a comentat Tariceanu la finalul sedintei Executivului, referindu-se la tichetele cadou si la pensii.

In 26 martie, Guvernul aprobase o ordonanta de urgenta privind reducerea cheltuielilor bugetare, care stipula ca institutiile publice nu vor mai acorda angajatilor tichete cadou precum si interzicerea achizitionarii in 2008, de catre institutiile publice, a imobilelor, autoturismelor sau a mobilierului. Actul normativ a fost publicat, marti, 8 aprilie, in Monitorul Oficial.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Teodor Melescanu a demisionat de la sefia Senatului
Setari Cookie-uri