Productia industriala din Romania a crescut cu 1,8% in februarie, comparativ cu luna precedenta, pe locul al patrulea printre tarile membre ale Uniunii Europene (UE) pentru care exista date publicate, arata Oficiul European de Statistica, Eurostat, citat de NewsIn.
Romania este pe locul al patrulea printre statele membre ale UE din punctul de vedere al cresterii lunare a productiei industriale ajustate sezonier, dupa Slovenia (4,5%), Lituania (3,6%) si Polonia (2,2%).

Productia industriala a crescut in februarie, cu 7,2% fata de prima luna a anului, sustinuta de industriile prelucratoare si extractiva, mai putin de energia electrica si termica, gaze si apa, care a a scazut cu 6,9%, transmitea, in 11 aprilie, Institutul National de Statistica (INS).

In Bulgaria, stat ce a aderat la Uniunea Europeana la aceeasi data ca si Romania, productia industriala a crescut lunar cu 1,2% in februarie 2008.

Productia industriala ajustata sezonier din toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene a crescut cu 0,5% in februarie 2008 fata de ianuarie 2008, iar in cele 15 tari care fac parte din zona euro, cu 0,3%, mai informeaza Eurostat. Astfel, in februarie 2008 comparativ cu ianuarie 2008, productia de energie a crescut cu 1% in zona euro si cu 0,6% in intreaga Uniune Europeana, in timp ce productia de bunuri de folosinta indelungata a scazut cu 0,4% in zona euro, dar a stagnat in UE.

In februarie 2008, dintre statele pentru care exista date publicate, productia industriala a crescut in 16 tari, a stagnat in Olanda si a scazut in trei state. Daca majorarea cea mai mare a fost atinsa in Slovenia, cea mai ampla scadere a productiei industriale lunare a fost inregistrata in Grecia (4,7%), potrivit datelor Oficiului European de Statistica.

Din punct de vedere anual, in februarie 2008, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, productia industriala a crescut in 18 tari si a scazut doar in Grecia (4,2%) si Italia (0,8%). Cele mai mari cresteri au fost atinse in Polonia (12,3%), Slovacia (11,5%) si Lituania (11,1%).

In Romania, productia industriala a crescut cu 4,4% in februarie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007, pe locul al saptelea dintre statele membre ale UE pentru care exista date publicate, la fel ca si Finlanda.

INS a informat insa, in 11 aprilie, ca in februarie 2008, comparativ cu luna similara din 2007, productia industriala a crescut cu 7,7%, crestere sustinuta de energia electrica si termica, gaze si apa, cu un avans de 11,6% si de industria prelucratoare, care a urcat cu 8,7%. Industria extractiva a scazut cu 5,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri