Sectoarele "vedeta" in piata de fuziuni si achizitii din acest an vor fi reprezentate de infrastructura energiei si a bunurilor de consum, iar Rusia, Ucraina si Turcia vor atrage cele mai multe tranzactii in 2008, conform Raiffeisen.

Analistii estimeaza ca zona Europei Centrale si de Est va fi mult mai putin afectata de efectul crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc (subprime) din Statele Unite.

Europa Centrala, de Est si cea de Sud-Est continua sa se gaseasca in topul perspectivelor de crestere, ca urmare a faptului ca nu exista riscul unei recesiuni in aceasta zona.

In ultimul an, in zona Europei Centrale si de Est, valoarea fuziunilor si achizitiilor a scazut cu 18%, in timp ce in vestul Europei a fost consemnata o scadere cu 51%, iar In Statele Unite cu 41%.

Citeste si:

Cu toate acestea, in primele trei luni ale anului, in Romania au fost incheiate tranzactii de circa 500 milioane euro, a estimat Ioana Filipescu, presedinte Raiffeisen Investment Romania.

Anul trecut, valoarea totala a achizitiilor de tip fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est a atins un nou record, de 192,6 miliarde dolari (121,9 miliarde euro), pe seama a 2.500 de tranzactii. Aproape 60% din valoarea tranzactiilor de acest tip a fost atrasa de Rusia.

In 2006, piata fuziunilor si achiziitiilor din ECE a fost de 104,78 miliarde dolari.

Printre marile tranzactii incheiate in Romania in 2007 se numara achizitia pachetului de 90% din actiunile BT Asigurari de catre compania franceza Groupama pentru 90 milioane euro si vanzarea pachetului integral de actiuni LaborMed Pharma catre fondul majoritar de investitii Advent International pentru 123 milioane euro.