Dupa primele doua luni ale acestui an, bugetul consolidat avea un excedent de circa 0,2% din PIB-ul estimat pentru 2008.

Guvernul si-a propus, pentru acest an, un deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut, fata de cel de 2,4% de anul trecut, insa ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a inaintat un plan de reducere a cheltuielilor publice primului ministru pentru ca dezechilibrul conturilor publice sa fie redus, potrivit NewsIn.

Astfel, Guvernul a aprobat, pe 5 martie, prima rectificare a bugetului de stat din 2008, cu 1,1 miliarde de euro, prin reducerea cheltuielilor cu dotarile institutiilor, dar si prin restrangerea bugetelor unor ministere.

Citeste si:

Proiectiile bugetare pe acest an prevad atingerea unor venituri echivalente cu 39,3% din PIB, dupa ce, in 2007, s-au incasat la buget sume echivalente cu mai putin de 32% din PIB.

In primele trei luni ale acestui an, veniturile bugetului consolidat au crescut cu cu 51,1% fata de perioada similara din 2007, pana la 37,05 miliarde lei (circa 10 miliarde euro), potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.

Veniturile raportate de MEF pentru primul trimestru reprezinta circa 7,8% din PIB-ul Romaniei din acestui an, estimat ultima oara la 475 miliarde lei, la o crestere economica de 6,5%, potrivit ultimelor previziuni ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).