Cerealele din noua recolta, respectiv grau sau porumb, se vor scumpi cu pana la 10 % daca autoritatile nu vor reduce cu pana la 50 % pretul pentru motorina utilizata in agricultura, informeaza Agrostar.

"Daca autoritatile nu vor combate efectele generate de scumpirea preturilor la motorina, consecintele vor fi dezastruoase. Pe langa abandonarea cultivarii terenului agricol de catre fermieri, vom deveni dependenti de importuri si preturile la cerealele din noua recolta, grau, porumb, floarea-soarelui, vor creste cu pana la 10 %", se precizeaza in comunicatul Agrostar.

Potrivit presedintelui Agrostar, stefan Niculae, sindicalistii din agricultura vor continua actiunile de protest pana cand autoritatile vor reduce pretul la motorina cu 50%.

"Noi vom continua protestele pana cand obtinem aceasta reducere la motorina. Cerem ca pe langa subventia de un leu pe litru, care este insuficienta, sa se reduca si acciza pentru motorina utilizata in agricultura", a declarat, miercuri, pentru NewsIn, presedintele Agrostar, stefan Niculae.

Agrostar a pichetat, in luna martie, sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), principala revendicare fiind reducerea pretului la motorina pentru agricultura cu 50%. De asemenea, sindicalistii din agricultura au cerut MADR sa majoreze subventiile acordate pentru sectorul zootehnic si vegetal, in 2008.

MADR acorda un sprijin financiar de un leu pentru un litru de motorina, fiind subventionata o cantitate de cel mult 39 de litri la hectar. Potrivit unui ordin emis de MADR, beneficiarii sprijinul financiar sunt producatorii agricoli, persoane fizice si/ sau juridice, care infiinteaza culturi agricole. Pentru a obtine subventia, beneficiarul trebuie sa depuna o cerere la primaria pe raza careia este inregistrat terenul agricona la data de 16 mai.

Guvernul a aprobat acordarea unei subventii de un leu pentru un litru de motorina utilizata pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole in anul 2008. Suma totala a sprijinului financiar de care vor beneficia producatorii agricoli este de 60 milioane lei, iar fondurile vor fi asigurate de la bugetul MADR pe anul 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Iranul devine exportator de grau; pretul, in scadere
Setari Cookie-uri