Ernst&Young: Romania conduce si in 2008 topul atractivitatii pentru investitorii straini

Romania va ramane si anul acesta principala destinatie din Europa de Sud-Est pentru investitii, chiar daca numarul companiilor care doresc sa-si extinda afacerile pe piata autohtona a scazut fata de anul trecut, potrivit unui studiu al companiei de consultanta si audit Ernst & Young, citat de Turkish Daily News.

Astfel, 52% dintre potentialii investitori consultati in cadrul studiului Southeast Europe Attractiveness Survey, lansat ieri la Istanbul si care va fi prezentat astazi presei din Romania, indica tara noastra ca principala destinatie pentru investitii.

"Daca anul trecut Romania a fost aleasa de 58% dintre respondenti ca potentiala destinatie pentru investitii, astazi procentul a scazut la 52%", a declarat Fabrice Reynaud, senior manager al Ernst & Young.

Turcia se afla pe locul al doilea, care a fost aleasa de 50% dintre respondenti ca potentiala destinatie pentru investitii.

Pe locul al treilea se afla Bulgaria, cu 40%, fiind urmata de Grecia, cu 31% Pe locul cinci se situeaza Croatia cu 28%, urmata de Serbia cu 19% si Bosnia-Hertegovina cu 10%. Cirpu este cea mai putin atractiva tara din regiune, cu 9%.

Sondajul de opinie a aratat ca Romania este alegerea preferata pentru investitii viitoare in regiunea Europei de Sud-Est si ca perceptia de ansamblu a investitorilor cu privire la regiunea Europei de Sud-Est s-a imbunatatit in mod constant.

Astfel, 58% dintre repondenti au apreciat anul trecut ca au in vedere investitii in Romania in acest an, in timp ce 68% dintre acestia au indicat piata romaneasca ca o destinatie potentiala pentru investitii in urmatorii trei ani.

Potentialii investitori au identificat si o serie de puncte slabe ale Romaniei, dintre care cele mai importante sunt centrele de cercetare, infrastructura si telecomunicatiile.

De asemenea, au fost desemnate principalele asteptari ale investitorilor care in ordinea importantei vizeaza infrastructura, simplificarea procedurilor administrative si stabilitatea mediului politic. Investitorii se uita mai mult la costuri, productivitatea si pregatirea fortei de munca decat la stabilitatea politica, aceasta din urma fiind considerata un risc asumat si controlabil, au precizat reprezentantii Ernst&Young.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Prima licitație pentru frecvențe 5G pleacă de la 900 de milioane de euro
Setari Cookie-uri