La sfarsitul anului trecut, Romania a inregistrat o datorie publica de 13% din PIB, la o valoare de peste 52 miliarde lei, fiind printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, dupa ratele inregistrate de Estonia, Luxemburg si Letonia, potrivit oficiului european de statistica, Eurostat.
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anuntat, pentru 2007, o datorie publica de 20,5% din PIB, la o valoare de aproximativ 80 miliarde lei. Diferenta dintre cifra anuntata de Finante si cea anuntata de Eurostat se explica prin metodologia de calcul diferita, folosita de statistica europeana.

"Metodologia folosita de Eurostat, ESA95, exclude din suma datoriei publice imprumuturile garantate de statul roman, ceea ce face ca, intotdeauna, datele oferite de statistica europeana sa fie mai mici decat cele date de statistica interna", a declarat, pentru NewsIn, Dorin Mantescu, seful directiei generale de analiza macroeconomica din MEF.

La sfarsitul lui 2007, potrivit Eurostat, cele mai mici rate ale datoriei publice guvernamentale s-au inregistrat in Estonia, 3,4%, Luxemburg, 6,8%, Letonia, 9,7% si Romania, 13%. La polul opus, se afla state precum Italia, care a inregistrat cea mai mare datorie publica din UE, de 104%, sau Grecia, cu o rata a datoriei de 94,5% si Belgia, cu 84,9%. Ungaria a inregistrat o datorie publica de 66%, Germania, 65%, Franta 64,2%, Portugalia, 63,6%, iar Malta, 62,6%.

Datoria publica guvernamentala a crescut, anul trecut, cu 24,2%, comparativ cu 2006, potrivit MEF. Din aceasta, datoria publica interna s-a cifrat la 41,079 miliarde de lei, cu o pondere de 10,5% din PIB, iar cea externa s-a ridicat la putin peste 9,5 miliarde de euro, reprezentand 8,8% din PIB. Datoria locala s-a ridicat, in 2007, la 4,853 miliarde lei, cu o cota de 1,2% din PIB.
Datoria publica interna locala a fost de 2,324 miliarde lei, ocupand aproape 0,6% din PIB, in timp ce datoria publica locale externa a fost de 700 milioane euro, reprezentand 0,65% din PIB.

Datoria publica si deficitul bugetar sunt doua criterii fundamentale, din punctul de vedere al finantelor publice, prevazute in Tratatul de la Maastricht.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri