Tara noastra a avut, anul trecut, un deficit bugetar de 2,5% din PIB, pe locul sase intre cele mai mari deficite inregistrate in UE, in conditiile in care unsprezece tari, printre care si Bulgaria, au inregistrat excedente bugetare, arata biroul european de statistica, Eurostat.
In 2007, cele mai mari deficite bugetare din UE, potrivit Eurostat, s-au inregistrat in Ungaria, 5,5% din PIB, Marea Britanie, 2,9% din PIB, Grecia, 2,8% din PIB, Franta, 2,7% din PIB si Portugalia, 2,6% din PIB. Romania a inregistrat un deficit bugetar de 2,5% din PIB, mai mare cu 0,3% decat cel inregistrat in 2006, si cu 1,3% mai mare decat deficitul din 2005.

Cheltuielile bugetare guvernamentale au crescut, in 2007, la 36,9% din PIB, cu 1,6% peste nivelul inregistrat in 2006. Pe de alta parte, veniturile incasate la buget, anul trecut, reprezinta 34,4% din PIB, fata de 33,1% din PIB cat s-a incasat in 2006.
Bulgaria, excedent bugetar de 3,4% din PIB

Zece state membre au inregistrat excedente bugetare in 2007, in timp ce Germania a reusit performanta de a incheia anul trecut cu o balanta de plati perfect echilibrata, care arata ca guvernul a cheltuit exact cat a incasat. Finlanda, Danemarca, Suedia, Bulgaria, Cipru, Luxemburg, Estonia, Spania, Olanda si Irlanda au inregistrat excedente bugetare, cuprinse intre 5,3% in cazul Finlandei si 0,3% in cel al Irlandei. Bulgaria a vut un excedent bugetar de 3,4% din PIB.

In ansamblu, 17 state membre au inregistrat o mult mai buna balanta de plati, raportata la PIB, in 2007 fata de 2006, si in 10 dintre tarile Uniunii deficitul balantei de plati s-a adancit. In 2007, cheltuielile bugetare in zona euro au reprezentat 46,3% din produsul intern brut, iar veniturile bugetare, 45,6% din PIB. Cifrele pentru statele UE indica 45,8% din PIB, pentru cheltuieli bugetare, si 44,9% din PIB, pentru venituri.

Eurostat a mai transmis, vineri, ca la sfarsitul anului trecut Romania a inregistrat o datorie publica de 13% din PIB, la o valoare de peste 52 miliarde lei, fiind printre cele mai scazute din Uniunea Europeana, dupa ratele inregistrate de Estonia, Luxemburg si Letonia. Datoria publica si deficitul bugetar sunt doua criterii fundamentale, din punctul de vedere al finantelor publice, prevazute in Tratatul de la Maastricht.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri