"Marti va avea loc sedinta comitetului interstatal pentru oleoductul Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanta-Trieste. In cadrul comitetului interstatal se va discuta acordul privind constituirea companiei de dezvoltare a proiectului. In cazul in care toate partile vor fi de acord, se va semna acest acord privind constituirea companiei. Pana acum au confirmat numai Romania, Serbia si Croatia. Italia nu si-a desemnat inca o companie care sa participe in cadrul proiectului. In prima faza, vor semna doar celelalte trei care si-au cofirmat prezenta: Romania, Croatia si Serbia", au declarat surse din cadrul MEF, transmite NewsIn.

Din partea Romaniei, vor face parte din companie societatile Oil Terminal Constanta si Conpet.

Studiul de fezabilitate a constructiei oleoductului, efectuat de un consortiu coordonat de catre Hill International UK, prezinta trei posibile variante de capacitate de transport pentru conducta, respectiv de 40, 60 sau 90 milioane de tone/an.

Citeste si:

Costurile pentru modernizarea si marirea capacitatii terminalului Constanta sunt apreciate la 206 milioane de dolari pentru varianta de 40 milioane tone/an, 263 milioane dolari pentru 60 milioane tone/an si 395 milioane dolari pentru 90 milioane tone/an. Costurile totale pentru constructia conductei de transport petrol au fost estimate la 2,27 miliarde dolari pentru 40 milioane tone/an, 2,81 miliarde dolari pentru 60 milioane tone/an si 4,26 miliarde dolari pentru capacitatea de 90 milioane tone/an.

Lungimea totala a conductei va fi de 1.360 kilometri, din care pe teritoriul Romaniei 649 kilometri, al Serbiei - 208, al Croatiei - 423, al Sloveniei - 29 si al Italiei - 10 kilometri.

Potrivit studiului de fezabilitate, Romania ar putea beneficia din taxe si tarife de incasari de 2,27 miliarde dolari pentru varianta de 40 milioane tone/an, de 3,1 miliarde dolari pentru varianta de 60 milioane tone/an si de 4,39 miliarde dolari pentru varianta de 90 milioane tone/an. Aceste beneficii cumulate au fost calculate de consortiul coordonat de catre Hill International UK pentru o perioada de viata a conductei de 20 de ani.