Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a publicat anuntul de vanzare a pachetului de 12.250.488 actiuni, reprezentand 64,89% din capitalul social al constructorului de aeronave IAR SA Ghimbav.

Privatizarea IAR Ghimbav se va realiza prin metoda negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. AVAS a inaintat Consiliului Concurentei si Comisiei Europene documentatia de privatizare a IAR SA Ghimbav, informeaza NewsIn.

Consultarile cu reprezentantii CE au avut in vedere realizarea unei documentatii de vanzare care sa permita desfasurarea unui proces de privatizare transparent, adaptat legislatiei europene si care sa nu creeze suspiciuni de ajutor de stat.

In evaluarea ofertelor depuse de investitori, 95% din punctajul final este reprezentat de pretul pe pachetul de actiuni si 5% de investitiile pentru dezvoltare.

O conditie obligatorie pentru participarea la negociere este planul de afaceri pe 5 ani al investitorului, care trebuie sa contina sursele de finantare si planul de dezvoltare a productiei de aparare, oportunitatea incheierii tranzactiei fiind decisa de AVAS.

Autoritatea romana a inclus in contractul de vanzare-cumparare clauze obligatorii si nenegociabile privind industria de aparare si a celorlalte acte normative referitoare la pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

IAR Ghimbav are ca activitate principala constructia si repararea de aeronave si nave. Ceilalti actionari ai societatii sunt: Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).

Pentru participarea la negociere este obligatorie achizitionarea dosarului de prezentare a societatii, incepand cu data de 21 aprilie, contra unei sume de 25.133 lei. Taxa de acces la camera de date este de 6.521 lei, iar garantia de participare este de 3.062.622 lei.

Documentele de participare si ofertele finale pot fi depuse pana la 23 iunie. Oferta de vanzare este valabila 180 zile de la data publicarii anuntului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si