Romania a facut anul trecut foarte putine progrese in reformele structurale, in special in ceea ce priveste piata muncii si reglementarea mediului de afaceri, care sunt foarte importante pentru cresterea sustenabila a economiei, a spus Albert Jaeger, reprezentantul FMI.

Astfel, Romania este cu mult in urma altor tari din Uniunea Europeana in materie de reglementare a mediului de afaceri si a pietei muncii, a mentionat Jaeger. Evolutia mediului de afaceri este foarte importanta pentru cresterea economica sustenabila in Romania, considera reprezentantii FMI, citati de NewsIn.

Referitor la evolutia macroeconomica a Romaniei, principalele doua motive de ingrijorare ale FMI vizeaza, de altfel, eventuale adanciri ale dezechilibrelor macroeconomice si riscurile de propagare a turbulentelor aparute pe pietele financiare internationale.

FMI mai apreciaza ca economia Romaniei ar putea fi afectata de problemele din piata financiara internationala prin doua canale. Primul canal de propagare ar putea fi cel financiar, pentru ca Romania s-ar putea confrunta cu dificultati in conditiile in care finantarea externa s-a scumpit si nu va mai fi la fel de accesibila.

Al doilea canal detectat de FMI este cel comercial, care poate afecta cresterea economica a Romaniei. Totusi, cererea externa pentru bunuri romanesti a avut anul trecut o evolutie favorabila, in ciuda faptului ca economiile partenerilor comerciali ai Romaniei au crescut intr-uun ritm mai lent, a comentat Jaeger.

Reprezentantii FMI considera ca deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns anul trecut la un nivel nesustenabil si trebuie redus pe termen mediu.

In 2007, deficitul de cont curent s-a adancit cu 66,1% pana la 16,9 miliarde euro, valoare echivalenta cu 13,9% din PIB si care include Romania, alaturi de Bulgaria si Tarile Baltice, in cercul putin select al statelor europene cu deficite ale balantei de plati de peste 10% din PIB.

Totusi, FMI estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an intr-un ritm apropiat celui de anul trecut, de 6%, urmand ca pana in 2009 cresterea economica sa se tempereze la 4,7%.

FMI avertizeaza, insa, ca incetinirea cresterii economice in 2009 poate fi si mai accelerata, dar ca acest lucru depinde de evolutia factoruilor externi si de politicile economice din Romania.

Partea plina a paharului, in cazul incetinirii cresterii economice, consta in ajutarea procesului de dezinflatie, deoarece o crestere rapida a economiei poate fi defavorabila temperarii inflatiei, spun reprezentantii FMI.

Daca indicatorii de incredere ai mediului de afaceri, evolutia creditarii si a veniturilor evolueaza nefavorabil, ar fi semne de incetinire a economiei, a mai spus Albert Jaeger.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Noi informații despre primul caz de coronavirus din România
Setari Cookie-uri