FMI: Piata imobiliara romaneasca poate suferi corectii in cazul scaderii intrarilor de capital

Preturile din piata imobiliara romaneasca sunt greu de evaluat din cauza ca nu exista statistici ca in alte state din regiune care sa indice nivelurile reale si exista posibilitatea unei incetiniri a cresterii preturilor si chiar a unei corectii, a declarat reprezentantul FMI pentru Romania, citat de NewsIn.

O astfel de temperare a cresterii preturilor sau chiar corectie ar putea avea loc in cazul scaderii puternice a intrarilor de capital si majorarii dobanzilor din piata, ca urmare a accentuarii inflatiei, a precizat Juan Jose Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

"Sigur ca, in alte state din regiune, am observat corectii ale pietei imobiliare, insa e greu de spus daca acest lucru se va intampla si in Romania. Un alt aspect pentru piata din Romania este faptul ca e greu de spus daca preturile din piata reflaecta datele reale", a mai spus Ansola.

Declaratiile reprezentantului FMI vin dupa dezbateri aprinse despre piata imobiliara romaneasca, generate de intentiile bancii centrale de a crea un indice imobiliar, care sa ia in calcul date culese de la notari.

Saptamana trecuta, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, declarase ca datele care se vantura in prezent pe piata imobiliara par exagerate, sunt "de oferta" si ca cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe romani, si pe straini.

Introducerea ipotecii ca valoare imobiliara va stabiliza preturile pe piata imobiliara, declara, la inceputul saptamanii, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor si mentiona ca nu vede "semne de oboseala" a acestei piete, desi nu exclude scaderi ale preturilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri