Aceasta a spus ca in prezent o treime din necesarul de gaze al Romaniei depinde de importul din Rusia. "Dar in 10 ani, aceasta cifra va creste la 70%", a declarat Jean-Francois Cirelli, citat de NewsIn.

Presedintele-director general al Gaz de France a sustinut ca pana in anul 2030, 80% din consumul energetic se va produce prin petrol, gaze si carbune. El a precizat ca Europa este un continent sarac in energie, pentru ca nu detine decat 1,5% din rezerva de petrol, 1% din rezeva de gaze ale lumii si doar 4% din rezerva de carbune.

"Suntem intr-o situatie extrem de periculoasa in privinta pretului barilului de petrol. Barilul nu reflecta echilibrul dintre oferta si cerere si trebuie sa gasim acest echilibru", a declarat Cirelli, care a mai subliniat ca Grupul Gaz de France, alaturi de Compania Suez, va asigura clientilor 100 de miliarde de metri cubi de gaze. De asemenea, grupul Gaz de France are asigurata pentru clientii sai o cantitate de gaze suficienta pana in 2014. Potrivit oficialului Gaz de France, producatorii de gaz lucreaza pentru 10-15 ani in avans.

"Piata gazului devine din ce in ce mai concurentiala in vederea identificarii resurselor de gaze naturale. Asia si America de Nord sunt concurentii nostrii", a adaugat Cirelli. Zonele pe care le are in vedere grupul sunt Algeria, Egipt, Rusia, ceea ce ramane in Marea Nordului, Quatar, Tobago si Libia.

Citeste si:

Totodata, GDF vinde mai mult gaz in afara Frantei, decat in Hexagon, celor 6 milioane de clienti din Germania, Belgia, Slovacia, Ungaria si Romania.

Grupul Gaz de France este prezent in Romania din 1995. In anul 2005, grupul a preluat principalul distribuitor roman de gaze, Distrigaz Sud, companie ce detine in prezent o cota de piata reglementata de 47,4% si a distribuit anul trecut 35,2 TWh printr-o retea de 14.840 km, avand un portofoliu de 1.200.000 de clienti. Societatea a investit in dezvoltarea si reinnoiriea retelei aproape 737 milioane de lei.

Grupul Gaz de France este totodata primul operator independent de inmagazinare de gaze din Romania, fiind actionar majoritar a doua depozite de gaze, Amgaz si Depomures, cu o capacitate totala de 350 milioane metri cubi, societati pentru care sunt prevazute programe de investitii, obiectivul grupului fiind de a atinge o capacitate totala de inmagazinare de 900 milioane mc, respectiv 20% din piata, pana in anul 2012.