"Piratii si falsificatorii nu fura doar idei, fura locuri de munca si ameninta din ce in ce mai mult sanatatea si siguranta noastra", a declarat reprezentantul pentru comert al SUA Susan Schwab, intr-un comunicat privind raportul anual al US Trade Representative asupra statelor care au cea mai proasta reputatie in respectarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Oficiali americani din sectoarele muzical, al productiilor cinematografice, programelor de software si editurilor estimeaza ca firmele americane au pierdut doar anul trecut cel putin 30-35 miliarde dolari la nivel mondial din cauza pirateriei.

Comertul international de bunuri falsificate, de la produse farmaceutice pana la piese auto, sporeste pierderile.

USTR a numit noua state, printre care Rusia si China, pe o lista prioritara de supraveghere a celor mai mari contravenienti.

Citeste si:

Reprezentantul pentru comert al SUA a avertizat ca Rusia nu a reusit sa faca toti pasii care i-au fost ceruti printr-un acord bilateral menit sa reduca pirateria, ceea ce ar putea bloca intrarea Moscovei in
Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Celelalte state care au fost trecute pe lista "prioritara" sunt Argentina, Chile, India, Israel, Pakistan, Thailanda si Venezuela.

USTR a adaugat alte 36 de tari sub supraveghere, insa, acestea nu sunt pe lista prioritara.
Aceste state sunt: Algeria, Belarus, Bolivia, Brazilia, Canada, Columbia, Costa Rica, Republica Ceha, Republica Dominicana, Ecuador, Egipt, Grecia, Guatemala, Ungaria, Indonezia, Italia, Jamaica, Kuweit, Liban, Malaezia, Mexic, Norvegia, Peru, Fillipine, Polonia, Coreea de Sud, Romania, Arabia Saudita, Spania, Taiwan, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan si Vietnam.

USTR a mentionat ca Paraguay va ramane in continuare sub monitorizare speciala, in cadrul unui acord pe termen lung care are prevazute obiective precise si actiuni pentru a reduce ingrijorarile legate de respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in acest stat.