Bruxelles-ul a urcat usor estimarile pentru cresterea economica a Romaniei in 2008, la 6,2%, si vede o temperare mai abrupta a avansului in 2009, la 5,1%, in conditiile in care masurile de limitare a cererii interne isi vor face efectul din al doilea semestru al acestui an.
Comisia Europeana (CE) a revizuit estimarile de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 6,2%, de la 5,9% in prognoza anterioara, dar vede, pentru 2009, o temperare mai puternica a avansului PIB, la 5,1% - fata de 5,8% in estimarile publicate in noiembrie trecut, informeaza NewsIn.

Romania este singura tara din UE pentru care Comisia Europeana si-a imbunatatit estimarile de crestere economica in cadrul prognozei de primavara fata de cea din toamna anului trecut, anticipand un avans al produsului intern brut (PIB) cu 6,2% in 2008, usor mai accelerat fata de anul trecut, cand economia a avansat cu 6%.

Pe de alta parte, scenariul executivului UE prevede o temperare mai puternica a cresterii economiei romanesti in 2009. Astfel, CE a revizuit prognoza de crestere a PIB in 2009 la 5,1%, de la 5,8% in raportul anterior.

Economistii CE estimeaza ca, in perioada umatoare, cererea interna se va mentine la un nivel ridicat, pe fondul avansului creditarii si cresterilor salariale.

"Cu toate acestea, in a doua jumatate a lui 2008, scumpirea marfurilor si inasprirea conditiilor de creditare, si pe fondul majorarilor repetate de dobanda cheie efectuate de banca centrala, ar putea incepe sa limiteze consumul si cresterea investitiilor. Acest efect ar putea persista si in 2009", se arata in prognoza de primavara a Comisiei Europene.

Desi estimeaza o "aterizare lina" pentru economia Romaniei, economistii CE nu exclud complet riscurile ca un avans mai accelerat al economiei si adancirea dezechilibrelor economice sa determine, apoi, o corectie economica brusca.

O crestere nesustenabila a economiei romanesti ar fi cea alimentata de cresterile salariale peste estimari, in contextul agravarii asteptarilor inflationiste si a unei politici fiscale insuficient de restrictiva pentru a limita presiunile asupra cererii interne. Prognoza CE mai ia in calcul si "aparitia unor surprize neplacute dinspre o eventuala agravare a turbulentelor financiare internationale".

Alte prognoze ale institutiilor economice internationale, precum Fondul Monetar International (FMI), prevad o temperare mai ferma a cresterii economice romanesti inca din acest an, la 5,4%. Pentru 2009, Fondul prognozeaza o crestere de 4,7%.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) prevede, pentru acest an, un avans al PIB de 6,5%, pe care il vede temperandu-se la 6,1% in 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri