Rezerva de aur si valuta a Romaniei a urcat in a patra luna din acest an cu 70 milioane euro (0,26%) pana la 27,2 miliarde euro, ca urmare a cresterii rezervelor valutare, care a compensat reducerea valorii rezervelor de aur, arata oficiali ai bancii centrale, citati de NewsIn.

Avansul din aprilie al rezervelor vine dupa doua luni consecutive (februarie si martie) de scadere, de la o valoare maxima de 27,62 miliarde euro, cat s-a atins in ianuarie.

La finalul lunii martie, rezervele de valute si aur la Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situau la nivelul de 27,13 miliarde euro.

Cresterea de 184 milioane euro a rezervelor valutare inregistrata in luna aprilie a fost rezultatul unor intrari de 740,98 milioane euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerul Economiei si Finantelor, alimentarea contului Comisiei Europene si altele", potrivit BNR.

Iesirile de 556,98 milioane euro au reprezentat "plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, plati catre Comisia Europeana, modificarea rezervelor minime in valuta consituite de institutiile de credit si altele", mentioneaza reprezentantii bancii.

La finalul lunii aprilie 2008, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 25,341 miliarde euro.

Rezervele in aur, desi s-au mentinut cantitativ la 103,7 tone, s-au devalorizat in aprilie la 1,86 miliarde euro, de la 1,98 miliarde euro, in martie, ca urmare a evolutiei preturilor internationale.

Platile scadente in luna mai in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 107,9 milioane euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rezerva BNR, minus un miliard de euro in ianuarie. Unde s-au dus banii