Pe sectoare de activitate preturile produselor din industria prelucratoare au urcat cu 2,1%, iar cele din industria extractiva si energie electrica si termica, gaze si apa s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale, cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor intermediare, 2,3%, industria energetica, 1,9% si industria bunurilor de folosinta indelungata, 1,9%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de uz curent, 1% si industria bunurilor de capital, 0,8%, potrivit NewsIn.

Preturile productiei industriale au crescut cu 15,6% fata de luna similara din 2007. Cel mai dinamic sector a fost industria extractiva, cu o crestere de 20,7%, urmat de industria prelucratoare, cu 16,7%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la energie electrica si termica, gaze si apa, 4,9%.

Pe marile grupe industriale, cresteri importante de preturi se remarca la produsele industriei energetice, 19,7%. Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total s-au produs in industria bunurilor de uz curent, unde produsele s-au scumpit cu 14,8%, industria bunurilor intermediare, cu cresteri de 13,5%, industria bunurilor de capital, 11,6% si industria bunurilor de folosinta indelungata, 10,3%.

Citeste si:

Romania a fost, in luna februarie, pe locul trei in UE la scumpirea productiei industriale, potrivit datelor Eurostat. Preturile din sector au crescut cu 13,6% in februarie, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut.

Indicele preturilor pentru productia industriala din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene a crescut cu 6,1% in februarie 2008 comparativ cu aceeasi luna din 2007.

Preturile pentru productia industriala din Romania au crescut in februarie cu 1,3% comparativ cu ianuarie, iar in UE, cu 0,5%, precizeaza Eurostat.

Cele mai mari scumpiri anuale, comparativ cu februarie 2007, au fost inregistrate in Lituania (17,3%), Bulgaria (14%) si Romania (13,6%). Cele mai mici majorari de preturi la productia industriala au fost atinse in Germania (3,8%), Luxemburg (4,2%) si Finlanda (4,7%).