Banca Comerciala Romana (BCR) a revizuit in crestere estimarea pentru investitiile straine directe (ISD) in Romania in 2008, pe care le vede la 7,8 miliarde euro la sfarsitul anului, cu aproximativ 10% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.
"Avand in vedere valoarea ridicata inregistrata de investitiile straine directe in primele doua luni din 2008 (1,2 miliarde euro) si perspectivele bune pentru restul anului, am revizuit in crestere estimarea pentru finalul anului la 7,8 miliarde euro. Estimarea se bazeaza si pe veniturile care se pot incasa in anul 2008 in urma privatizarii unui numar de aproximativ 60 de societati comerciale de stat", se mai precizeaza in raportul de cercetare al BCR.

Pe langa alte avantaje competitive, cum ar fi apartenenta la Uniunea Europeana a Romaniei, analistii de la BCR mai invoca drept argument pentru avansul ISD si "raportul atractiv dintre costul unitar al fortei de munca si productivitatea muncii, care plaseaza Romania in topul
preferintei investitorilor straini".

"Chiar si in conditiile unui ritm inalt de crestere a salariilor, Romania va pastra in urmatorii ani un avantaj fata de alte state din Europa Centrala si de Est, din punctul de vedere al raportului dintre costul unitar al fortei de munca si productivitatea muncii", mai spun economistii de la BCR.

Ei avertizeaza, insa, in privinta cererilor salariale din sectorul privat, care pot conduce la presiuni inflationiste.

"Un element foarte important in prezent este mentinerea acestor cereri in sfera sectorului privat, fara o propagare catre sectorul public. Un avantaj este acela ca sectorul privat detine mecanismele necesare pentru corectarea dezechilibrelor induse de cresterea costurilor salariale", se precizeaza in raportul bancii.

Analistii de la BCR nu exclud o revizuire pozitiva si a deficitul de cont curent pe acest an, in sensul reducerii acestuia ca pondere in produsul intern brut, in cazul in care datele favorabile din primele doua luni ale anului in ceea ce priveste soldul balantei comerciale se mentin si in perioada urmatoare.

Deocamdata, BCR prognozeaza un deficit de cont curent de 15% din PIB in acest an si in 2009, in crestere fata de nivelul revizuit de 13,9% din PIB in 2007.

"Balanta comerciala a avut o performanta considerabil imbunatatita in ultimele luni, iar februarie a fost a treia luna la rand in care ritmul de majorare a exporturilor l-a depasit pe cel al importurilor. Un efect de baza puternic si deprecierea leului au contribuit la declinul importurilor, in timp ce accelerarea exporturilor poate fi pusa pe seama cresterii ofertei din industria prelucratoare, dupa investitii straine directe ridicate in ultimii ani", se arata in raportul BCR.

Analistii avertizreaza insa ca, in ceea ce priveste deficitul de cont curent, se pot identifica unele riscuri in 2008, care constau in "adancirea deficitului balantei veniturilor ca urmare a iesirilor de dividende si a platilor de dobanzi si o posibila incetinire a transferurilor curente nete, ca urmare a sumelor repatriate din Romania de catre muncitorii straini, dar si a unei posibile incetiniri economice a Italiei si a Spaniei, tari din care provin cele mai mari sume trimise in tara de angajatii romani".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri