Introducerea de la 1 ianuarie 2005 a cotei unice de impozitare a dus la o crestere foarte mare a consumului. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, a declarat ca la baza deciziei de marire a TVA sta tocmai aceasta crestere. Indirect, el a recunoscut ca de fapt cauza este alta, si anume cota unica. Relaxarea fiscala a lasat mai multi bani in buzunarele oamenilor, bani care au fost folositi de regula pentru achizitionarea de produse din import, ceea ce a dus la cresterea deficitului de cont curent. Or, un deficit extern prea mare este periculos pentru economia Romaniei, intrucit exista riscul sa apara probleme de finantare care pot conduce la deprecierea brusca a leului, adica la inflatie. FMI a atras atentia ca bugetele anilor viitori vor avea de suferit daca veniturile statului se vor baza doar pe cota unica de 16%.

Dupa ce vreme de sase luni au declarat ca nu vor creste taxa pe valoarea adaugata, guvernantii romani schimba acum macazul. Conform strategiei fiscale pe trei ani a Executivului, de la 1 ianuarie 2006 TVA va avea o cota marita cu doua sau trei procente.

Probabil ca de la 1 ianuarie vom creste TVA, pentru ca oricit ar parea de ciudat, una dintre problemele economiei romanesti in acest moment este cresterea prea mare a consumului, a afirmat ieri la BBC ministrul Finantelor, Ionut Popescu (foto). In opinia sa, TVA va avea cota de 21% sau de 22%, insa, spune Ionut Popescu, o decizie in acest sens va fi luata in perioada urmatoare.

Declaratia ministrului nu este intimplatoare. In aceste zile se afla la Bucuresti o echipa a Fondului Monetar International (FMI), pentru a negocia cu guvernul Tariceanu incheierea unui nou memorandum de politici economice. Cu acest prilej, expertii Fondului au solicitat partii romane ori sa creasca TVA, ori sa modifice nivelul cotei unice. Aceste cereri au fost formulate si in precedenta runda de negocieri, care a avut loc in luna ianuarie, dar Executivul roman nici nu a vrut sa auda de asa ceva.

Se repeta istoria

Solicitarile FMI vin ca urmare a masurii guvernului de a introduce cota unica de impozitare. Sa ne amintim ca, la momentul respectiv, dinspre Washington soseau semnale de dezaprobare a reformei fiscale initiate de Guvernul de la Bucuresti. FMI a atras atunci atentia ca nu exista posibilitatea alimentarii golului lasat in buget de cota unica. Ca raspuns, Executivul a venit cu solutia cresterii de impozite si de taxe si cu speranta ca in urma reformei fiscale colectarea veniturilor la buget se va imbunatati. Negociatorii FMI nu au fost insa convinsi, ca dovada in acest sens fiind punerea pe masa a acelorasi solicitari din iarna. Afirmatia lui Ionut Popescu denota ca guvernul a cedat insistentelor Fondului. Oficialii FMI au atras atentia ca bugetele anilor viitori vor avea de suferit, daca veniturile statului se vor baza doar pe cota unica de 16%. In plus, deficitul bugetar mic din primul trimestru poate fi explicat nu atit prin cresterea veniturilor, cit printr-un control strict al cheltuielilor.

Incununare a introducerii cotei unice

Analistul economic Ilie Serbanescu ne-a spus ca masura cresterii TVA este o incununare a introducerii cotei unice. Este adevarat ceea ce afirma ministrul Ionut Popescu in legatura cu cresterea consumului, dar sa nu uitam ca prin cota unica guvernul a dat bani celor care pot sa cumpere, insa acest segment de populatie este foarte restrins, a afirmat Serbanescu. Victimele sint, potrivit lui Serbanescu, cei care au venituri mici, pentru ca acestia nu au beneficiat mai deloc de cota unica.

Problema cu care se confrunta guvernul este stoparea cresterii deficitului de cont curent, adica diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta din tara. Acel consum ridicat la care face referire Ionut Popescu s-a facut pe seama produselor care vin din strainatate. Un deficit extern prea mare ar putea implica in viitor probleme de finantare care pot conduce la o depreciere brusca a monedei nationale. Si de aici, inflatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri