Refacut la presiunile angajatorilor, Codul Muncii in viitoarea sa forma, care va fi aprobata in sedinta de guvern de saptamana viitoare, da satisfactie partiala patronilor, dar impune si pedepse mai aspre pentru folosirea la negru a fortei de munca, a spus ieri ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
Astfel, in varianta de compromis, la care lucreaza acum Guvernul, patronii care folosesc munca la negru vor fi amendati cu 20 de milioane pentru fiecare lucrator fara contract de munca. In caz de recidiva, patronul risca inchisoarea pana la doi ani, a avertizat Barbu. O alta sanctiune severa este aplicata angajatorilor care exploateaza munca copiilor, pedeapsa fiind de inchisoare pana la 3 ani. Pe partea lor, patronii au obtinut ca durata timpului de munca sa poata fi prelungita peste limita de opt ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca intr-o luna sa nu depaseasca cele opt ore zilnice sau 48 de ore saptamanale. To-todata, sindicatele nu vor mai avea vreo putere in chestiunea concedierilor. Sindicatele nu vor mai fi consultate in privinta concedierilor colective, lor li se va comunica decizia patronatului. Termenul in care este informat sindicatul va fi de 30 de zile, cu 15 zile mai putin decat in prezent. Viitorul Cod al muncii ar trebui sa elimine neajunsurile din vechiul act normativ, considerat de patroni ca o lege care favorizeaza doar angajatii. Asa cum arata acum, proiectul pare sa mul-tumeasca pe toata lumea, cel putin asa sustine ministrul muncii. Prezent ieri la un seminar cu tema Codul muncii - flexibilitate pe piata muncii, organizat de FinMedia, ministrul Dobre a spus ca este multumit, pentru ca s-a ajuns la un oarecare compromis. Nu pot sa afirm ca partea guvernamentala este extraordinar de multumita de forma actuala a proiectului.

Nici ceilalti parteneri nu pot spune ca doleantele lor sunt indeplinite suta la sura. Dar, in ansamblu, proiectul duce la o flexibilitate pe piata muncii, la o debirocratizare a sistemului, a apreciat Gheorghe Dobre.

Ministrul muncii a recunoscut totusi ca modificarile aduse Codului Muncii nu cuprind si cererea Fondului Monetar International privind incheierea contractelor colective de munca. FMI a cerut ca, aceste contracte sa fie valabile doar pentru salariatii companiilor care le-au semnat, a explicat ministrul Muncii.

Schimbari previzibile

l prelungirea de la 18 la 24 de luni a contractelor individuale de munca pe perioada determinata. Intre un salariat si un patron se pot incheia cel mult trei astfel de contracte pe perioada determinata;

l concedierea individuala in perioada de proba se va numi denuntare a contractului, singura conditie pusa fiind comunicarea in scris a acestei decizii;

l termenul in care angajatorul poate face angajari dupa o concediere colectiva se reduce de la 12 la 9 luni;

l pentru angajatorii cu mai putin de 21 de salariati, concedierile nu pot fi colective;

l pentru firmele al caror personal este cuprins intre 21 si 100 de persoane, concedierile colective incep de la 10 salariati si nu de la cinci ca acum;

l clauza de neconcurenta prevede ca patronul este obligat sa prevada expres aceasta clauza la angajarea unei persoane si sa plateasca pentru aceasta. Pretul neconcurentei este de 50% din veniturile salariatului in ultimele sase luni. Clauza de neconcurenta poate produce efecte pe o perioada de cel mult doi ani de la incetarea contractului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri