Criza creditelor ar putea avea ca efect micsorarea sumelor trimise in tara de romanii din strainatate, daca incetineste cresterea economica din tari occidentale, precum Italia sau Spania, a declarat un economist de la Banca Reglementelor Internationale (BIS), Dubravko Mihaljek.
"Asistam deja la o serie de efecte de domino ale crizei financiare internationale asupra regiunii", a declarat Mihaljek, citat de NewsIn, la Sibiu, cu ocazia reuniunii anuale a Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE), la care se discuta despre efectele posibile ale crizei financiare internationale asupra tarilor din sud-estul Europei.

Astfel, ingreunarea obtinerii de finantare externa va afecta tarile cu deficit extern amplu, iar sustenabilitatea lichiditatii nu este garantata, a atras atentia economistul de la Banca Reglementelor Internationale.

Mihaljek a observat, totodata, ca accentuarea cererii interne din anumite tari din sud-estul Europei ar putea fi prea alerta si ar fi binevenita o incetinire a acesteia. Dubravko Mihaljek a mai amintit ca, in Romania, a avut loc o depreciere a leului din a doua parte a anului trecut si o ieftinire a titlurilor listate pe pietele de capital.

Economistul BIS a mentionat ca, in contextul crizei financiare internationale, este posibila si o diminuare a sustinerii pe care bancile-mama o pot acorda subsidiarelor din zona sud-est europeana.

Mihaljek a precizat ca tarile din Sud-Estul Europei pot fi afectate negativ de criza financiara internationala, in contextul incetinirii cresterii de pe pietele principale pe care sunt exportate produsele din regiune, al ingreunarii obtinerii finantarii si al scumpirii acesteia.

Economstul BIS a adaugat, totusi, ca "regiunea ar trebui sa poata evita o aterizare fortata, deoarece are un ritm sustinut de crestere si continua sa fie atractiva pentru investitiile straine directe si lichiditatea bancara".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri