Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in usoara urcare prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, la 6%, dar estimeaza o temperare mai rapida a cresterii preturilor in anul 2009, la sfarsitul caruia inflatia ar urma sa reintre in grafic, a spus guvernatorul Mugur Isarescu.

Astfel, prognoza de inflatie pentru finalul anului viitor a fost revizuita semnificativ in jos, de la 3,9% in raportul anterior la 3,5% in prezent, nivel care reprezinta chiar tinta BNR pentru 2009.

Pentru sfarsitul acestui an, tinta de inflatie a bancii centrale este de 3,8%, plus sau minus 1%, in timp ce pentru decembrie 2009, obiectivul este de 3,5% plus sau minus 1%, anunta NewsIn.

Pentru inflatia estimata, guvernatorul vede patru factori de risc si un factor pozitiv, care poate ajuta la temperarea inflatiei.

Astfel, un an agricol bun poate compensa in mare masura riscurile de accelerare a inflatiei peste traiectoria prognozata. Aceste riscuri constau in continuarea devansarii cresterii productivitatii muncii de catre cresterile salariale, deprecierea leului - pe fondul turbulentelor din piata financiara internationala - sau executia bugetara mai laxa decat cea proiectata.

Guvernatorul vede in continuare riscuri de depreciere a monedei nationale, insa considera ca "leul a intrat intr-o tendinta care se dovedeste mult mai sustenabila, intre 3,50 si 3,70 lei/euro".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
BNR: Coronavirusul ar putea determina scaderea inflatiei din Romania
Setari Cookie-uri