Astfel, prognoza de inflatie pentru finalul anului viitor a fost revizuita semnificativ in jos, de la 3,9% in raportul anterior la 3,5% in prezent, nivel care reprezinta chiar tinta BNR pentru 2009.

Pentru sfarsitul acestui an, tinta de inflatie a bancii centrale este de 3,8%, plus sau minus 1%, in timp ce pentru decembrie 2009, obiectivul este de 3,5% plus sau minus 1%, anunta NewsIn.

Pentru inflatia estimata, guvernatorul vede patru factori de risc si un factor pozitiv, care poate ajuta la temperarea inflatiei.

Citeste si:

Astfel, un an agricol bun poate compensa in mare masura riscurile de accelerare a inflatiei peste traiectoria prognozata. Aceste riscuri constau in continuarea devansarii cresterii productivitatii muncii de catre cresterile salariale, deprecierea leului - pe fondul turbulentelor din piata financiara internationala - sau executia bugetara mai laxa decat cea proiectata.

Guvernatorul vede in continuare riscuri de depreciere a monedei nationale, insa considera ca "leul a intrat intr-o tendinta care se dovedeste mult mai sustenabila, intre 3,50 si 3,70 lei/euro".